Германия: Русия не може да диктува условията на мира с Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че поддържането на комуникацията с руския президент Владимир Путин е от жизнено важно значение и в същото време напомни на Москва, че наложените от Запада санкции заради войната в Украйна, няма да бъдат отменени, освен ако няма „справедлив мир“.

Това предаде ДПА.

„Изключително важно е да се говори с Путин и аз ще продължа да правя това, както и ще продължи да го прави президентът на Франция“, подчерта Шолц в ексклузивно интервю за ДПА.

Коментарите на германския канцлер дойдоха часове, след като той се завърна от посещение в Киев, на което беше заедно с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис.

Той добави, цитиран от БТА, че е важно да се разбере, че Русия не може да диктува условията на мира с Украйна.

Шолц коментира, че ще каже на Путин, че греши, ако наистина си мисли, че ще „открадне малко земя и после ще се надява, че времената ще се променят и всичко ще се върне по старо му“.

„Трябва да изтеглите войските си и трябва да постигнете споразумение с Украйна, което да е приемливо и справедливо за народа на Украйна“, обърна се германският канцлер директно към Кремъл.

Той отбеляза, че всички санкции, наложени срещу Русия от 2014 г., са все още в сила.

„Санкциите, които сега наложихме срещу Русия по време на тази война, няма да бъдат премахнати, ако няма справедлив мир, тоест мир, който е добър за народа на Украйна, за парламента ѝ и е приет от президента на Украйна“, заключи Шолц.

Източник: Bulgaria ON AIR