Германия узакони браковете между хомосексуалисти. България е следващата

В Германия вече може да сключват брак хомосексуалистите, както и да осиновяват деца.

Това се предвижда в законопроект, който постановява, че „бракът е сключван между двама души от различен или от един и същи пол“.

Той бе подкрепен от долната камара на германския парламент с гласовете на депутатите от три леви партии – социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция на канцлерката Ангела Меркел, Зелените и Левите, съобщава Дарик нюз.

Някои техни колеги от християндемократическия блок на Меркел също гласуваха в подкрепа на мярката. В подкрепа на закона се обявиха 393 депутати. 226 консервативни депутати бяха против.

Така Германия ще се присъедини към 20-те западни държави, 13 от които европейски, където вече са узаконени еднополовите бракове. Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на парламента, Бундесрата, за да влезе в сила, което вероятно ще стане преди края на тази година.

Ангела Меркел обаче не подкрепи този законопроект.

„За мен бракът от гледна точка на конституцията ни е брак между мъж и жена и затова не гласува в подкрепа на този законопроект днес“, каза Меркел, цитирана от Ройтерс.

Източник: БТА/Дарик нюз