Гешев и Прокурорската колегия предупредиха медиите да мълчат

Прокурорската колегия смята, „че толерантното отразяване на кандидатурата на Иван Гешев би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат

Два дни, след като Иван Гешев предупреди партии, медии и граждани да не си позволяват критики към прокурорското съсловие, което единодушно го предложи за нов главен прокурор, същото направи и Прокурорската колегия на ВСС.

Позицията на Гешев бе разпратена до медиите в понеделник, а днес бе публикувана друга с призив обществото и медиите да са по-толерантни и отговорни „в провежданото обсъждане“.

Прокурорската колегия смята, „че толерантното отразяване на кандидатурата на Иван Гешев би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа“.

Припомняме, че срещу това, че Гешев е единствен кандидат за поста главен прокурор, протестираха няколко хиляди души преди две седмици. Организации на адвокати поискаха поне още една кандидатура и се възмутиха от изказванията на Иван Гешев, в които той не изразява подкрепа за разделението на властите. Гешев, Цацаров и Прокурорската колегия се опитаха да заклеймят недоволството като политическо и го свързаха с десни формации и медиите на Иво Прокопиев. Според самия Гешев, спецпрокуратурата настъпила интересите на много олигарси, които сега се опитват да компрометират цялата прокурорска колегия. В своята позиция преди два дни кандидатът за главен прокурор се закани, че срещу критиците ще бъдат използвани „всички, позволени от закона средства“.

Прокурорската колегия на ВСС смята, че медийните публикации, свързани с номинацията на Гешев, представляват негативна кампания срещу него и магистратите, които го подкрепят. Припомняме, че вкупом цялата прокурорска колегия подкрепи Гешев още при номинацията му, а след това последваха няколко позиции на ВСС и следователите, в които той бе обявен за високо морален кандидат и изключителен професионалист.

Сега обаче на Прокурорската колегия й се струва, че има „тенденциозни и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви създават предубеност и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане“.

Източник: Дума