Гешев: Има ли престъпления, няма да се спрем нито пред Гергов, нито пред премиер или министри

„Казаха, че сме извършили политическо убийство заради ареста на вече бившия министър Нено Димов.

Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия.

Независимо от това какво смята една партия и дали тя е част от управляващото мнозинство или от опозицията. Това мен не ме интересува. Ние играем в полето на закона, а не на политическото. Единственият ни досег може да бъде, ако има нарушаване на закона. Не ме интересува какви политически интереси сме засегнали. Чух, че ни предлагат да ни изпратят танкове, но за съжаление нямаме работещи танкове, така че не знам как това ще стане“, заяви главният прогурор Иван Гешев в Кричим, като преди това той посети и Перущица, цитиран от PlovdivNow.bg.

Така той отговори на обвиненията от лидери на ВМРО, че арестът на пловдивската шефка на „Басейнова дирекция“ е политически. А Каракачанов я нарече „брутален“.

Ако се установят данни за извършени престъпления, ще предприемем действия независимо дали става въпрос за Гергов или някой друг- премиер, министри, богати или соцаилно слаби. Никой не е недосегаем от закона. Ако се потвърдят данни за престъпления, ще подходим както във всеки случай. Правим всичко хората да се по-спокойни, да не им липсва половината покъщнина, убивани и запалвани в домовете и. Искаме по-голямо спокойствие и сигурност, добави още той.

Иван Гешев заяви, че при него все още не е депозиран сигнал от парламентарната комисия за борба с корупцията относно Пловдивския панаир. „Независимо от това обаче ще извършим пълна проверка, ще бъдат разпитани всички замесени лица и ако се установят данни за нарушение, ще подходим, както изисква законът, независимо дали става въпрос за Георги Гергов“, подчерта той.

Припомняме, че акцията днес на прокуратурата срещу битовата престъпност се прехвърли и в село Триводици, община Стамболийски. Има задържани. Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха първо в Йоаким Груево.

Пред кметството ги посрещнаха кметът на общината и хора от селото. Там беше и окръжниятпрокурор на Пловдив, както и началникът на Областната дирекция на МВР. Извършват се претърсвания, проверяват се и лица от контингента.

По отношение на проверката на каталунската прокуратура на къщата в Барселона и публикацията, която визира евентуално участие на премиера в схема за пране на пари Гешев заяви:

„Не ми е известно испанските колеги да са искали информация от българската прокуратура, която се е самосезирала по случая. Колегите от Спецпрокуратурата ще преценят дали да образуват досъдебно производство. Аз съм главен прокурор и не отговарям за всяка конкретна проверка“, обясни Гешев.
За него случаят „Барселона“ е рутинен и единствено представлявал интерес за медиите. Гешев допълни, че наблюдаващият прокурор ще прецени кого да разпита по този казус.

Изключително неприятна ситуация със съблеченото момче в столичен автобус. Това, което се случва с разширяването на видеонаблюдението е съвременният начин за борбата с престъпността. Извиних се на родителите за случилото се, защото в някаква степен държавата не си е свършила работата. Трябва да се знае, че цялата държава ще се активизира при такъв случай. Казах на детето, че всичко, което не ни убива, ни прави по-силни“, разкри Гешев.

Източник: Епицентър.БГ