Гешев: Ние сме богата държава, просто се краде много

Сблъсък с президента не сме имали. Това беше институционално искане. Според мен процедурата е ясна.

Прокуратурата има много голям потенциал, който не е ползвала много време.

Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати, член сме на ЕС, така че нямам притеснения, че ще се изтощи прокуратурата. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българските гражданите това, което очакват, а то е повече справедливост.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

Нямаме неразкрито почти убийство миналата година, освен едно поръчково. Нямаме стотиците престрелки между наркобанди. Една да се случи в България и ще падне правителството. Ние сме богата държава, просто се краде много. И вторият проблем е битовата престъпност. Тези проблеми могат да бъдат сведени до нормални граници, просто трябва да си вършим работата, каза още той.

Главният прокурор и прокуратурата нямат лични врагове. Няма как да се твърди, че това е някакъв реванш. Това е някаква политика на президента да не подписва указите от първия път. Не може никой да му се сърди, така че аз в това не виждам никакъв проблем, допълни Гешев относно отношенията му с президента Румен Радев.

Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е възложено да смачка една проверка, е обидно към институцията. Есемесът естествено, че беше любезен. С мен в последно време всички са любезни. Моето дълбоко разбиране е, че прокуратурата трябва да обяснява своите действия. Ние не се притесняваме от истината, но явно други се, обясни той.

Мисля, че след случая с есемесите телефонната ми комуникация ще бъде доста редуцирана, засмя се Гешев.

Няма как да ни слуша в момента, защото се намира в арестните помещения на Арабските емирства. Това е част от хибридните атаки срещу прокуратурата, коментира той относно Васил Божков. Ние сме направили всичко възможно към момента, в който сме имали доказателства. Ще направим всичко възможно да си го приберем. Така стана и с Арабаджиеви, Баневи, Желязков. Сръбската държава не си изпълнява задълженията (бел. ред. относно Цветан Василев). Какво сме виновни ние, че почти 6 години няма решение – безпрецедентен случай, добави главният прокурор и обясни, че за да се случва това бизнесменът има сериозен гръб в Сърбия.

7 са повдигнатите обвинения на Васил Божков засега, уточни той.

Истината е, че много хора са били на хранилка. Още по-трудно е да го докажеш в България. Ако тук ти трябват 100 единици доказателства, в Испания ти трябва 1, каза още Гешев.

Във всяка структура има черни овце – далеч съм от мисълта, че няма в прокуратурата или в другите съдилища. Шефът на съда се казва Лозан Панов. Въпросите за проблемите в съда са към него, заяви той по повод забраната на САЩ към съдия Андон Миталов да влиза в страната заради корупция.

Действията на Щатите Иван Гешев определи като „партньорски“, които имат за цел да подпомогнат работата на прокуратурата и борбата срещу корупция. .

Източник: vevesti.bg, Petel.bg