Гешев: Още двама президентски съветници са разпитани, иззет е мобилен телефон на единия от тях

„Задържани са най-висшите служители на МВР, които би трябвало да противодействат срещу трафика и разпространението на наркотици.

Те са дългогодишни служителите на МВР и знаят как работят службите и прокуратурата. За съжаление, се оказва, че са на хранилка в престъпния свят.“

Това заяви в студиото на „Панорама“ по БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Имало е логистика при трафика на наркотици, удряне на техни колеги, обещания и за закрила и т.н., допълни Гешев

„Помагали са на всички, които си плащат. В някаква степен са били на крачка да компроментират доверието към българските служби в страни от някои партньорски държави“.

Във вторник беше иззет мобилния телефон на друг съветник на президента, вчера беше разпитан трети президентски съветник. Някой да разбра това нещо? Двама съветници и един секретар на президента са разпитани в качеството им на свидетели по различни дела. Това са нормални действия, заяви Иван Гешев.

Главният прокурор коментира и обвинението на президента, че влиза в политическата игра на страната на премиера, пише dunavmost.com.

„Българският президент е политик и се присъединява към една поредица от политически изказвания. Характерното за българския политически живот е, че винаги грешката е в другия. Когато допре до твоята партия, нещата се обръщат“, допълни Гешев.

„В СГП има образувана проверка по този случай, доколкото съм уведомен с една поредица от снимка“, заяви Гешев относно записа, за който има твърдения, че се чува гласа на премиера Борисов.

„Максимално открити сме към българското общество. По безпрецедентен начин“.

Обвинител номер 1 у нас коментира и скандала с есемес чатове между съветника на президента Пламен Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

„7 дни преди да бъде публикувано официално, един бизнесмен получава решение на ВАС. Представете си какво би станало, ако това се случи във Франция? Аз не отговарям за кадровата политика на президентството, на Министерски съвет. Моята работа е да определям целите и задачите на прокуратурата, а те са да няма недосегаеми лица.

Нашето законодателство е най-старото европейско законодателство в целия ЕС. Ще цитирам г-жа Кьовеши, която ми каза, че с въдица не може да се лови слон. А ние в България точно това правим“.

Гешев обясни, че цитатът му, че е инструмент на Господ, е неправилно изваден от контекста. Прокурорът е имал в предвид, че всеки вярващ човек е инструмент в ръцете на Господ.

Политика на прокуратурата е стандартът по отношение на всички сигнали да е еднакъв, категоричен е главният прокурор.

„Ние знаем срещу какво се изправяме. Знаем медийните и политическите атаки, знаем кой им плаща. Знаем какво ще понесат семействата ни и стреса за тях“.

Гешев припомни, че има осъдени прокурори и прокуратурата може да образува такива разследвания. Аз знам, че и в моето стадо има мърша, призна главният прокурор.

Той коментира случая с русенския прокурор Николай Николов, който подаде оставка, след като беше замесен в скандал за лобиране да бъде избран за окръжен прокурор на Русе чрез Пламен Бобоков.

„Да, ясно е че за него е лобирано, че е имало опит за въздействане върху Съдийската колегия на ВСС. Но този човек има може би някаква капчица достойнство или чест, защото си подаде оставката“.

Хората, които нямат морал, седят най-долу в класацията ми, категоричен е Иван Гешев.

Източник: Petel.bg