Гешев се похвали: Прибрахме мутрите, които не са пипани в целия преход

Време е нещо да се свърши в тази държава. Време е да спре да се краде и е време нещо да се промени.

Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев след брифинг във Варна по повод разкриването на две брутални убийства, пише Блиц.

„Ние живеем в свободна държава. Всеки има право на мнение. Това че една малка извънпарламентарна партия не ме харесва, е видимо. За мен е важна оценката на обикновените български граждани и на хората, за които работи прокуратурата. За мен е важно прокуратурата да работи активно, да повиши доверието и да заличи усещането за липса на справедливост“, каза той.

Относно това, че е наричан „новата бухалка на управляващите“, зам.-главният прокурор заяви: „Такива определения и етикети са много лесни. Те се използват обикновено когато нямаш някакви аргументи. Този тип определения излъчват безсилие и злоба“.

На въпрос дали очаква нови атаки и компромати Гешев отговори: „В една телевизия аз казах какво и защо ще се случи. И то се случи. Гледайте и наблюдавайте“.

Запитан защо прокуратурата през последните дни разпространява данни на текущо разследване в случая „ТАД Груп“, той отвърна: „Причината е, че българските граждани имат право да знаят и да бъдат информирани.

Не може да говори само тайната страна, говоря за защитата, подсъдимите, обвиняемите, както и да се твърдят неща, които са дълбоко неверни.

Аз ползвам термина „лъжа“. Време е, когато съзнателно се манипулира обществото, българската прокуратура да застане на мястото си и да излъчи факти и обстоятелства“.

„В рамките на едно висящо досъдебно производство информация се дава само с разрешение на прокурора, както е постъпено в този случай с цел да не се използва това за инсинуации, въпреки че то се използва. Тази информация е давана, след като е представена в съда и след като съдът я е осъдил и се е произнесъл.

Така че професионален проблем няма. Това че на някого не му харесва истината, не е проблем на прокуратурата“, добави Гешев.

„Прокуратурата няма защо да се свива и да мълчи, при положение че не е виновна. За какво сме виновни?

За това че арестуваха най-голямата група за телефонни измами и за един месец почти нямаше телефонни измами в страната? За това че прибрахме половината мутри или хора, които не са пипани в целия преход?

За това ли трябва да се сърдим? Прокуратурата трябва да излиза и да защитава правата на гражданите и пострадалите и ясно да изразява позицията си и да не се страхува. Ние това правим“, каза зам.-главният прокурор.

„Няма чадър над никого и мисля, че го виждате през последните три години. Резултатът от тези определения и нещата, които се случват, е точно това.

Прокуратурата работи активно и няма чадър над никого. Засегнаха се много интересни и това е естествена реакция. Вие очаквате да са доволни тези хора, които вместо да си качват парите, ги свалят. Очаквате те да не приемат своя защитна позиция?“, запита Гешев.

На въпрос дали, ако някой от управляващата коалиция категорично бъде уличен в някакво престъпление, това ще бъде ли изнесено от прокуратурата, той отговори: „Естествено. Ще се върна няколко месеца назад.

Вижте колко кметове от ГЕРБ са не къде да е, а в ареста. Ще напомня за кмета на Божурище. Така че чадър няма. Това че някой импровизира тези факти по начин, който му изнася, е друг въпрос“.

„Прокуратурата е страна в един процес. Тя е срещу някого. Другата страна са обвиняемите и подсъдимите. Те няма как да са доволни от нашата работа.

Не може всички да са доволни от прокуратурата. Въпросът е да са доволни българските граждани и обществото, да защитаваме правата им.

Единственият, който може да каже дали сме прави ние или те, е съдът. Ние осъществяваме обвинителната си функция, не можем да бъдем сатанизирани за това че работим за българските граждани“, добави Гешев.

Помолен от журналистка да коментира случая с Пламен Георгиев и терасата, той заяви: „Искате да извършвам проверки за балкони и тераси ли? И това ли трябва да прави прокуратурата? Какво общо има работата му като държавен служител с терасата му?

Вие, ако имате незаконна тераса, ще ви уволнят ли от вашата работа? Това е проблем на общинската администрация.

Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на прокуратурата. Разбирам че искате някак да кажете, че прокуратурата е виновна за терасата на г-н Георгиев, но в момента, в който възникна проблемът, той не беше в прокуратурата“.

Източник: Блиц, Petel.bg