Гешев: София и жълтите павета не са България, трябва ясно да бъде казано

Протестите и политическите игри няма да попречат на работата ми.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев във Велики Преслав, предаде БНР.

В региона на Шумен се провежда специализирана полицейска операция, която беше проследена от обвинител номер 1.

Прокуратурата продължава да работи по приоритетите си въпреки общественото напрежение и неспиращите искания за оставка по време на протестите, увери Гешев.

„София и жълтите павета не са България, трябва ясно да бъде казано, хората ги интересува основно битовата престъпност и за нас това е приоритет, заедно с корупцията по високите етажи. Правата на всеки български гражданин свършват там, където ти нарушаваш, започваш да нарушаваш чужди права“, добави главният прокурор, цитиран от бТВ.

Всеки има право да протестира за всичко, което смята, че засяга неговите лични интереси, заяви главният прокурор по повод протестите. Той обаче призова да се спазват законите.

„Не може да говориш за върховенство на закона, а да нарушаваш правилата и да нарушаваш закона. Не може да – най-вероятно да осъществиш състав на престъпление, защото са привлечени към наказателна отговорност лицата, които спряха мотриса в тунелите, където има малки деца, където има жени и бързо се изнесоха по един ескалатор, както всички видяхте във видеото. Това едва ли може да се нарече граждански протест“, заяви Гешев, цитиран от Нова тв.

Явно е, че се намираме в предизборна ситуация. Ясно е, че политици искат да извлекат дивиденти, включително и на гърба на министерството на вътрешните работи и прокуратура – това си е проблем на политиците. Ако само преди 6 месеца някой бе казал, че обвиняемият Васил Божков ще се издирва и ще се укрива в Дубай, това щеше да звучи като научна фантастика. Сега е ангажирана наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове. Българската прокуратура и българският главен прокурор нямат лични врагове“, категоричен е Гешев.

Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти.

„Благодаря на колегите от МВР, защото заради извънредното положение ситуацията е много тежка. Въпреки трудностите работата продължава и се отчита спад на кражбите и грабежите. Имаше дни, в които кражбите на автомобили бяха по 30 само в София. Днес има дни, в които в цялата страна няма нито една”, заяви Гешев.

Главният прокурор отчете като огромен успех по-малкото случаи на телефонни измами. Тази година те са 30, а според него толкова е бил броят им за ден преди години.

„Прокуратурата, заедно с партньорите от МВР, смята да намали до минимум битовата престъпност”, обяви още главният прокурор.

Източник: Епицентър.БГ