Гешев: Ще коментирам Бойко Рашков, когато каже едно вярно нещо

Главният прокурор Иван Гешев пожела успех днес на НС, като заяви, че се надява най-после да бъде избрано редовно правителство, защото пред българския народ и пред българската държава стоят сериозни въпроси – пандемията, икономическа, социална криза, цената на тока.

Трябва стабилност, каза Гешев преди да влезе на заседанието на НС, на което трябва да бъде гласувано новото

Заяви още, че в сегмента, който е важен за прокуратурата – борбата за престъпността, се надява на синхрон в работата с органите на МВР.

„Защото трябва да бъде ясно – органите на МВР са тези, които разследват и разкриват престъпленията и след това се докладва на прокуратурата. Без МВР да разследва престъпления няма как прокуратурата да внесе обвинителен акт и съответно да бъде наказан съответния извършител. За съжаление в последните 6-7 месеца МВР се е концентрирало основно около едно-две неща, което води до липса на добри резултати и бум на престъпността, в сферата на организираната престъпност. Виждате хакерски атака срещу журналистически сайтове, което е изключително притеснително за свободата на словото, бум на битовата престъпност, бум на телефонните измами. Затова искаме да работим в синхрон с МВР, а не да се води война срещу прокуратурата“, каза Гешев.

„Българската прокуратура е готова на всякакъв разговор в името на българския народ. Това, че политиците не ни харесват означава, че си вършим работата. Кажете ми едно нещо, което Бойко Рашков е казал и е вярно, и тогава ще коментирам изказванията му. Няма никакво неразбирателство по темата за разследването по АМ „Хемус“. Има опит да се осъществи натиск върху прокуратурата и да се извърши престъпление срещу правосъдието. Наблюдаващите прокурори по делото го казаха и трябваше да ги чуете, че от тях се иска да смачкат делото, да бъде освободен обвиняемия, да не се протестира мярката пред апелативен съд и да му бъде разрешено да пътува в чужбина. Отделно той няколко пъти е заявил, че не иска да дава показания. Отделно се твърди, че разследващи са забавили разпитите. Разпитите се правят от полицаите, а не разследващите прокурори. МВР можеше да го разпитва по четири пъти на ден – той си беше вкъщи. Другата лъжа е, че прокурорите не съдействали на разследващите органи. Наблюдаващият прокурор ръководи разследването, това е ясно разписано в българското законодателство“, добави Гешев.

Източник: Novini.bg