Гешев: Всички прокурори са независими, всички магистрати са независими

„Когато съм готов с визията за екипа си, ще ви информирам.“

Това каза пред журналистите в Съдебната палата новият главен поркурор Иван Гешев.

Той изрази несъгласието си с инициираните дебати от президента Румен Радев за промени в Конституцията, които започнаха вчера, пише Епицентър.

„Разговарям с различни колеги и когато съм готов с визията се как ще изглежда цялостно екипа, ще го съобщя на медиите. Тук става въпрос за хора, които са компетентни и ще се справят с поставените задачи и работят в екип. Броят на заместниците ще остане същият“, обясни Гешев и подчерта: Чака ме най-тежкият мандат от 1989 г. насам, защото такава е ситуацията. На първо място сме стигнали предела, след който ние, държавата, трябва да отговорим на очакванията на гражданите за повече справедливост и от другата страна, прокуратурата да заработи на високи обороти. Подложени сме на атаки, които целят унищожението на прокуратурата. Те са от различни хора, които се чувстват засегнати. Аз не казвам, че ще я дестабилизарат, а ще се опитат“, заяви пред медиите новият главен прокурор.

Гешев изтъкна, че в прокуратурата има и битови проблеми, които не целят отлагане и трябва да бъдат решени в най-кратки срокове.

„Не виждам дискусия за конституционни реформи, аз виждам политически заявки в най-общ план и се цитира Конституцията. Чули ли сте някой да каже какво се иска да се промени в Конституцията? Когато инициираш дебат, логично е да имаш тема, а не да дебатираш най-общо, за да установиш кой е проблемът и дали има проблем.

Сигурен съм, че прокуратурата ще каже и своето мнение. Трябва да е ясно – това към момента е политически въпрос и в него няма право. Прокуратурата може да каже само становището си, ако бъде попитана“, заяви Гешев по адрес на инициираните от Румен Радев дебати за промени в Конституцията.

„Смятам след Нова година да сформирам консултативен съвет от изтъкнати юристи“, обяви той.

В отговор на настоятелните въпроси на журналистите, Гешев поясни:“ Какво е Венецианската комисия? Това е експертен съвет, който е в структура извън структурите на ЕС. Те имат огромно морално въздействие, но формално техните препоръки не са задължителни. В някои идеи има логика, други сочат, че не са добре запознати с нашето законодателство“, коментира още той.

„Всички прокурори са независими, всички магистрати са независими. Този термин „независим прокурор“ е обиден към прокуратурата“, завърши Иван Гешев първото си изказване пред медиите като главен прокурор.

Източник: Епицентър.БГ