Гинка: Аз съм крайният собственик. Няма проблем да кажа, че съм милионер

Не съм Гинка от Требич! От 20 години съм в бизнеса, от 10 се занимавам с енергетика. Фирмите ми нямат задължения.

Кредитира ни сериозна банка.

Това заяви в ексклузивно интервю за Нова телевизия и предаването „Здравей, България“ Гинка Върбакова, собственик на „Инерком България“ ЕАД – фирмата, одобрена от Надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага за купувач на българския бизнес на ЕРП-то. Тя подчерта, че дружеството, което купува ЧЕЗ, още не е собственик. То е скорошно, защото е създадено за тази сделка. Обидно е говоренето за мен на малко име, подчерта тя.

Няма проблем да кажа, че съм милионер, подчерта Върбакова, която даде интервюто не в студиото на Нова, а в офис. Върбакова каза и, че от 20 години се занимава с производство на ток от ВЕИ – соларни централи, както и с изграждане на линейна енергийна инфраструктура. Активите ни се оценяват на 100 млн. лева, уточни тя. И разказа, че чешкият милиардер Зденек Земек помогнал, като застанал зад соларните централи, със заем от словашка банка. Той вече бил изплатен.

„Инерком е създадена за тази сделка, но зад нея не стоят офшорки, а моите фирми, подчерта тя. Аз съм крайният собственик!“, декларира Върбакова. И многократно подчерта: „Аз съм крайният собственик. Това беше една дълга, много сложна процедура, с много документи, която беше водена от чешкото правителство и по изискванията на Чехия!“

Върбакова заяви, че познава отдавна, от 20 години, Теменужка Петкова, запознали се случайно, но запознанството прераснало в приятелство.

„Тя е страхотен човек и страхотен експерт в областта си. Благодарение на нея енергетиката в последните години беше заздравена“, каза за Петкова собственичката на „Инерком България“. В отговор на въпрос не смята ли, че е в конфликт на интереси, тя каза, че за нея такъв няма, защото познанството й не е с политик – за нея Теменужка Петкова не е политик, а експерт. И по тази причина не може да има спиране на сделката по думите на Върбакова. Според бизнесдамата, че ако сделката бъде спряна, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес.

Цялата сделка мина по чешкото законодателство, разговорите бяха проведени в Прага. Български политици не са участвали, каза Върбакова. Затова тя не разбира защо министър Петкова е подала оставка. Работя в сферата на бизнеса, не искам да ставам публична личност, не искам да бъда използвана за политически цели, каза още Върбакова.

Не мога да кажа защо са избрали нас, това беше дълга процедура, в която бяха изисквани много документи, разговорите се водеха в Прага, сигурно са ни харесали, посочи още тя.

Процедурата беше открита, ако искаше, държавата можеше да участва в тази процедура. Не знам защо е тази медийна истерия, при положение че от една година се говори кои са фирмите, които участват в сделката за ЧЕЗ, продължи Върбакова. Тя обясни, че не може да коментира нищо по отношение на цената на сделката и по отношение на банката, която я кредитира.

Върбакова декларира, че работещите в дружеството може да са спокойни за работните си места – няма да има промени в структурата на ЧЕЗ, ако има промени, те ще бъдат само в главния мениджмънт. Смяната на собствеността не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител потребява, както и цената, увери още Гинка Върбакова. И в отговор на въпроса на водещия Виктор Николаев отрече, че ще има препродажба към трето лице, защото, освен всичко друго, щяло да бъде „голям репутационен риск“ за Чехия, ако нещо такова се случи – затова имало много проверки и поискани гаранции. Върбакова подчерта, че покупката на активите на ЧЕЗ ще стане чрез кредит от „международна банкова институция“. Тя обясни, че било обичайна практика при такава покупка като залог да бъдат давани купуваните активи. Върбакова отрече, че в цялата схема има офшорни компании и добави, че е можело „Инерком България“ да бъде създадена и с 2 лева уставен капитал по българското законодателство. Компанията има 50 000 лева капитал.

Източник: Епицентър.бг