Главният виновник за финансовото състояние на болниците е шуробаджанащината

Главният виновник за финансовото състояние на лечебните заведения у нас е не недостигът на средства, а ширещата се шуробаджанащина.

Това заяви пред BiT зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков.

„Един много симпатичен и отдаден човек, който управлява една болница в провинцията, направил съкращения. Не му стигат парите, пък за заплати отива по-голямата част от прихода от здравната каса и му е много трудно. Оказва се, че в тази болница натовареността на всеки един лекар е под един пациент на ден. Един чист мениджър ще каже: ами махай го, не може един лекар да преглежда или да приема по-малко от един пациент на ден. И аз му казвам, докторите са много, малко им е работата. Той казва: ама вижте сега, то сега единият е голям професор, много значителен, много влиятелен… Двамата са пенсионирани, обаче пък техните много близки, там… ах, каква дума щях да кажа… подгласници, те, щото пък с кмета са много… Пък тоя третия и той много голям някакъв човек, та не мога и него да го махна. Главната му сестра са си някакви близки, и нея не мога. И се получава един много ужасен порочен кръг“, коментира д-р Ненков.

По думите му друг проблем е прекалено многото дейности, които се извършват в болниците, вместо да бъдат изведени в доболнична помощ. „В страните, към които ние се стремим, много голяма част от дейността е изнесена в доболничната помощ, но тя там е адекватно заплатена. Ако има адекватна цена за гастроскопията в доболничната помощ, която да включва амортизацията на апарата, труда на колегите, анестезията, измиването за дезинфектант на апарата, всичко това ако е калкулирано, и то излиза на сметка, всеки ще предпочете да го направи в доболнична помощ, за да не му лежат здрави хора за гастроскопия в отделението, да му заемат местата за тежкоболните“, даде пример той.

Зам.-министърът коментира и проблема с младите лекари у нас. Според него причината те да напускат България не е в парите, а в липсата на възможност за кариерно израстване. Той даде и конкретен пример с млади колеги, които се явявали на изпит по гастроентерология, където основна част от диагностиката е ехографията на коремните органи. „Няколко от тях въобще не можеха да правят ехография. Идва логичният въпрос: Що, бе човек, ти 4 години работиш тази работа? Той казва: моят шеф като си тръгва, заключва ехографа. Само шефът гледа на ехограф“, разказа д-р Ненков.

„Това е разпространено, за съжаление, в нашата система. Тази е една от причините младите хора да бягат. Не парите, а условията и възможността за развитие. Този, дето си заключва ехографа, как ще позволи някой да се развие кариерно покрай него? С него ще приключи светът, когато той един ден на 106 години се пенсионира, щото те пък и работят до късно тия“, допълни той.

Д-р Ненков се спря и на ситуацията в Спешна помощ. „Хората от Бърза помощ тренират всеки божи ден, всяка минута, дори и в този момент, докато ние с вас си разговаряме. Те са непрекъснато под обстрел. Някак не виждаме това, което моите колеги вършат всеки ден, всяка минута, хората, които са доволни от бързата помощ, както и тези, които разкарват линейки, защото имат температура“, коментира той.
По думите му системата функционира добре. „Не зная защо през последните години се създава една токсична среда, в която работят всички хора в здравеопазването, не само в Спешна помощ. Някак си все са виновни, някак си все не са си свършили работата, някак си никой не умира от болест, всички умират от лекарски грешки“, каза зам.-министър Ненков и допълни, че част от проблема с агресията срещу лекарите е културен. „Уплашеният човек като е по-глупав, е агресивен. Преработеният колега, който е с поредно нощно, и това е поредният, който му се тръска на главата, трябва да има много устойчива нервна система, за да се овладее и да не избухне. И тогава, ето, готов конфликт“, поясни той.

Д-р Ненков допълни, че един от начините да се ограничи агресията е в специалната подготовка на медиците да работят с такива пациенти. Вторият е с изискването на новия оператор на системата на Спешна помощ да осигури паник-бутон в джоба на всеки медик на терен, а третият е много бързото правораздаване.

Източник: zdrave.net