Глобата на НАП трябва да я платят не жертвите, а министърът на финансите и шефа на НАП от джоба си

„В случая с НАП – жертвите плащат за престъплението, извършено спрямо тях“, написа в профила си във Фейсбук Корнелия Нинова.

Тя обаче предлага алтернативен вариант:

„Има друго решение

Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5.1 млн. лева на НАП за изтеклите данни на над 4 милиона българи. Изглежда с това случаят ще приключи. Ярък пример за несправедливост. Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме.

Засегнатите българи ще платят от джоба си 5.1 млн. за това, че данните им станаха публични. Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях. А правителството просто ще прехвърли сумата от едно перо на бюджета в друго. Днес председателят на КЗЛД каза, че това не било наказание, а превенция.

Считайте – наказани няма да има, политическа отговорност също. Аз бих направила друго: бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица.

Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина – дълъг път , но справедлив. Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост.“