Горанов: Колкото по-богати ставаме, толкова повече ще растат цените

Парламентът може да свали доверието от правителството, но президентът не. Реакцията на Радев беше на политик, а не на президент.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред Диана Найденова и рубриката ѝ „Карай направо“ по Нова телевизия, пише Novini.bg.

„Ако погледнем числата, то ще видим, че държавата се развива много добре – има ръст не само в минималната заплата, но и в средните доходи. Има много показатели, които опровергават тезата на президента, че държавата е в криза“, каза още финансовият министър.

„Обикновените хора се притесняват, че левът ще се обезцени при преминаването към евро. Нито една държава, приела еврото, не е обедняла, а България ще запази курса си. Политиците трябва да заявят задружно, че няма нищо притеснително в еврото. Референдум по темата за европейската валута няма да доведе до нищо, ако хората не са информирани“, разкри Горанов.

„Всички български левове ще бъдат заменени с еврото в съответното отношение. Инфлацията не е свързана с еврото – колкото по-богати ставаме, толкова повече ще растат цените. Пазарът ще реши дали да продава хляба за 50 евро цента или 2 евро“, каза още той.

„Законът за хазарта не е бил грешен, изпълняван е грешно. Законът е прилаган неправилно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала всичко. Комисията по хазарта е единственият орган, който регулира всичко, свързано с хазарта“, коментира Горанов темата с окончателните промени в Закона за хазарта. Припомняме, че лиценз за лотарийни игри вече ще получава само държавата.

Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса.

„Едва ли аз, министърът на правосъдието или ДАНС сме знаели за случващото се с „Национална лотария“ и сме го покровителствали“, категоричен бе финансовият министър.

„Васил Божков твърди, че аз съм знаел за случващото се, така ли се оказва? Да дойде да го каже пред българския съд и ще се докажат нещата. Ако е толкова сигурен в невинноста си, нека се предаде“, призова Владислав Горанов.

„Не разчитам на случайни събития, не съм търкал билетчета. Наблюдавал съм със съжаление хората, които зареждат гориво за 10 лева, но купуват лотарийни билети за 30 лв.“, отговори министърът на въпрос дали е търкал билетчета на „Националната лотария“.