Горанов: Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци

„Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци“.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол, предаде Канал 3.

„Проблемът с финансовата децентрализация на общините минава през изключително ниското и неадекватно облагане на имущество в България“, допълни министърът.

По думите му това е тема, която трябва да бъде засегната, но да се подходи деликатно към нея. Той поясни, че има драстична разлика между облагането в България и в други европейски държави. Не само номинално, но и относително спрямо стойността на имотите у нас е много по-ниско.

„Кметовете искат да управляват по-голям ресурс, но, ако може, да не участват в неговото формиране и събиране“, уточни Горанов. Той допълни, че общините са готови да предложат много решения, но когато дойде време да застанат пред местната общност и да ги защитят, депутатите от тези области остават самотни в този дебат.

Горанов допълни, че се правят предварителни разсъждения по облагането на имуществото и автомобилите.

Финансовата децентрализация според министъра не е самоцел, но трябва да е свързана с ясната отговорност, пред която се изправят българските общини.

Горанов допълни, че няма грешки, свързани с данъчното облагане, защото имуществото се облага в общините, а доходите на ниво централа.

Източник: Епицентър.бг