Горанов поиска нови данъци за колите и имотите

Нужните са промени при данъците за колите и за имотите на физическите лица.

Това каза в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.

„Облагането на МПС е тема, която трябва да бъде сериозно разгледана на базата на несъвършения модел от началото на века“, посочи Горанов. Според него, не се отчита екологичната тежест на автомобилите.

„Там има сбъркани стимули и допускаме да станем гробницата на Европа на стари коли, особено на дизеловите“, подчерта той.

Горанов видя несъвършенства и на облагането на имотите на физическите лица. „Когато има ново строителство и сделка за имот, данъчните оценки се актуализират, но за други имоти данъчните оценки са далеч от пазарните“, каза министърът.

Той съобщи още, че статистиката на проверките на НАП показала, че всеки десети търговец е нарушител.

„Колкото се увеличават проверките, толкова повече нарушения се откриват“, посочи Владислав Горанов.

„От 2 януари до 15 март НАП е направила 3544 проверки в търговски обекти и хотели в зимните курорти. Сред тях са 290 наблюдения на обекти с продължителност от 2 до 8 часа и 135 съвместни проверки с МВР. При тях са установени 373 нарушения на данъчно законодателство – най-вече разлика в касовата наличност, неиздаване на касов бон и липса на фискално устройство. След тези проверки са запечатани 236 обекта. Информация за глобите и санкциите още не може да се даде, защото има административни процедури“, каза Горанов.

Източник: Дир.бг