Горанов: Задълженията на вероизповеданията остават дължими и върху тях се начислява лихва

Задълженията на вероизповеданията остават дължими и върху тях се начислява лихва – те са обезпечени с имущество.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за вероизповеданията, предаде Агенция „Фокус“.

По думите му периодът на отсрочка ще бъде така изчислен, че да даде възможност средствата, отделяни по силата на Закона за вероизповеданията, да бъдат достатъчни за финансиране на дейността на отделните вероизповедания, така и да бъдат като източник на погасяване на задълженията. Горанов обърна внимание, че така субсидията ще може да се получава в по-голямата си част.

„Именно това е целта на дебата от последните седмици и месеци. Ако сме имали за цел веднага законът да сработи за всички вероизповедания, то тези, които имат по-големи задължения, бързо трябваше да ги покрият. На практика законът щеше да бъде ефективно прилаган след година-две за някои вероизповедания“, допълни още Горанов.

Той посочи, че отсрочката е съществуващ способ.
„Това не е някаква иновация. Ще даде възможност Закона за вероизповеданията веднага да изпълни основната си цел – финансирането на възнагражденията на свещенослужителите от различните вероизповедания да могат да бъдат осигурени частично, така както беше разговорът по време на КСНС“, допълни Горанов.

Попитан дали премиерът Борисов е решил ГЕРБ да направи такова предложение, министърът на финансите заяви, че лидерът на партията заедно с парламентарната група участва във взимането на всички решения.

„Първоначалното предложение за амнистиране дойде в съвместен анализ между ПГ на ГЕРБ и експерти от Министерство на финансите.

„Промяната в подобно решение идва на база на обществените реакции и дебата, като крайната цел отново е законът да стане работещ“, допълни финансовият министър. Той обясни, че решението е от последните няколко дни и е формирано в рамките на ПГ на ГЕРБ и експерти от Министерство на финансите.

Източник: Епицентър.бг