Говорителят на НАП призна за 16 млрд. злоупотреби с ДДС

16,2 милиарда е общата сума на ревизионните актове, с които НАП е открила злоупотреби с ДДС.

Във всяка държава има дял вземания, които са категоризирани като трудносъбираеми.

Нито лев от тази сума не е отписана, въпросът е каква е вероятността те да бъдат събрани. Ако една фирма няма имущество, събирането на дългове е трудно.

Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров по повод скандала с размера на несъбраното ДДС. Той коментира скорошен данъчен доклад, според който в периода 2000-2017-а година държавата е изгубила 5,8 милиарда лева от несъбрано ДДС.

От 2000 до 2017-та НАП е събрала не по-малко от 197 милиарда лева от данъци. За последните три години ръстът на приходите възлиза на 5 милиарда и 100 милиона, допълни той пред Нова телевизия.

Всяка година при около 2000 души, при които има необяснимо богатство, се минава през ревизия и ако се налага се прави запор, призна Бъчваров.

Той коментира и положението в НАП след убийството на Иво Стаменов: НАП излезе от ситуацията с Иво Стаменов по-силна от преди. Това, че към момента не се е стигнало до арест, съвсем не значи, че няма напредване в разследването. Хората в сектор „Фискален контрол“ преживяха много голям шок, стоят въпросите защо точно него“, посочи експертът.

Източник: Фрог нюз