Григор Лилов: Енергомрежата закъса, крият го! Сметките ви за ток ще бъдат по 30-40 лева нагоре

На косъм от режим на тока!
ЕНЕРГОМРЕЖАТА ЗАКЪСА, КРИЯТ ГО
**** Спаси ни Румъния. И Гърция помогна

След вчерашния рекорд от 20 години в потреблението на ток имаме нов от днес – 7777мвтч в 19 часа (последните засега данни). Апропо, тези рекорди са ми смешни, понеже при социализма натоварването на системата достигаше и до 12 000 мтвч.
Министър Теменужка Петкова заяви вчера, че е имало рекордно потребление и сме спрели износа, като сме поискали помощ от Румъния. Но поради проблеми и при тях съседите отказали. Ето думите й:

– Става дума за предоставяне на помощ, която е ясно определена в Организацията на всички електроенергийни оператори в Европа. Всяка страна иска помощ, ако има възможност я предоставя, ако не – отказва. Те отказаха. Ние отказахме помощ на друга наша съседка. Това е нормална рутинна операция. Няма нищо необичайно и притеснително.

Според министърката е имало проблеми с активирането на студения резерв в две от шестте електроцентрали, които осигуряват резервните мощности. Затрудненията са били в ТЕЦ „Бобов дол“ (на Ковачки) и ТЕЦ – Русе (на руската компания „Вечел“) заради замръзването на въглищата.

По моя информация обаче въпреки договорите за поддържане на студен резерв (което се плаща от държавата) и съответно достатъчно въглища на склад за целта ангажиментите не са спазени.

Ситуацията е спасена чрез внос от Румъния – нищо, че министър Теменужка Петкова се кълне в обратното.
Давам данните от европейската платформа ENTSO-E (данни + картинка).
https://transparency.entsoe.eu/transmiss…/physicalFlow/show…|CET|DAY&border.values=CTY|10YCA-BULGARIA-R!BZN_BZN|10YCA-BULGARIA-R_BZN_BZN|10YRO-TEL––P&dateTime.timezone=CET_CEST&dateTime.timezone_input=CET+(UTC+1)+/+CEST+(UTC+2)

Министърката се закле, че износът бил спрян. Дръжки – данните от тази платформа сочат, че макар и малки количества се изнасят за Гърция и Македония. И големи за Турция
https://transparency.entsoe.eu/transmiss…/physicalFlow/show…|CET|DAY&border.values=CTY|10YCA-BULGARIA-R!BZN_BZN|10YCA-BULGARIA-R_BZN_BZN|10YTR-TEIAS–-W&dateTime.timezone=CET_CEST&dateTime.timezone_input=CET+(UTC+1)+/+CEST+(UTC+2)

Като гледам използваната преносна способност на далекопроводите, днес ни е спасявала от режима на тока освен Румъния и Гърция. (давам и картинка за 9 януари за сравнение дали е имало внос)

Въобще далаверата се вихри така, че пушек се вдига.
В тази връзка ще отбележа, че днес на родната електроенергийна борса цената на квтч достигна 34,193 ст. за киловатчас (преизчислена от мегаватчас).

А управниците ви зарадваха, че сметките ви заради „повишена консумация“ ще бъдат по 30-40 лева нагоре за апартамент от 80-100 квадрата.

Григор Лилов, Фейсбук