Григор Лилов: Не дали предостои още по-голяма война в Близкия и Среден Изток, а кога

Нова държава – Кюрдистан
Ген. Винсънт Стюард – шеф на американско разузнаване пред сенатската комисия по въоръжените сили.

На изслушване пред комисията на Сената по въоръжените сили ген. Винсънт Стюард, шеф на военното разузнаване (DIA) заяви, че вероятно ще бъде образувана още т.г. нова държава – Кюрдистан.

Темата на заседанието беше „Заплахите в глобален мащаб” и разглеждане на съответния доклад.

Всъщност става дума за резюме от 30 страници поради поверителния характер на информацията.

„След като Ислямска държава бъде разгромена в Мосул, най-голямото предизвикателство пред иракското правителство ще бъде да разреши разногласията между доминираното от шиити правителство, сунитите в западната част и кюрдите в северната част на страната“, отбеляза Стюарт.

Според разузнавателният спец и неговата оценка референдумът за независимост на Кюрдистан ще бъде проведен през октомври. Той добави, че въпросът за нефтеното находище край Киркук и самият град ще бъде голямо предизвикателство за кабинета в Багдад. Според него ако не се намери решение на тези проблеми, може отново да се стигне до вътрешни борби и гражданска война в Ирак и Сирия.

Вчера над 100 тежки камиона доставиха американски оръжия за кюрдите въпреки протестите на Анкара, съобщиха инф. агенции.

Подобен конфликт ще въвлече в руслото си маса арабски държави, Иран и Турция, считат експертите.

За конфликта в Украйна разузнавателната агенция на Пентагона счита, че ще продължи и през 2018 г., а споразуменията от Минск ще останат неизпълнени. Стюард нарече Украйна „партньор“ и отказа да я назове „съюзник“.

Междувременно Белият дом взе принципно решение за отказ от безвъзмездна военна помощ за Киев.

Руски военни аналитици твърдят, че и досегашната е била в крайно ограничени размери.

бел.: както вече съм многократно съм писал и отбелязвал, България е в ареала преди всичко на американското военно разузнаване, а не толкова на ЦРУ.

От руска страна ГРУ (Главно разузнавателно управление на Генщаба на руската армия) също е основата структура, която действа у нас.

Григор Лилов, Фейсбук