Григор Лилов: Почина милиардер, създал разведряването

Днес на 101 г. е починал най-старият милиардер в света -Дейвид Рокфелер, съобщи „Ню-Йорк таймс“.

А пускам този пост, за да отбележа парадокса между публичните митове и онова, което в действителност стои зад тях.

Публичните митове са, че могъщата милиардерска фамилия Рокфелерови са яростен противник на комунизма. Тяхна основа и тъкан са фактите за инициативата им и участието в създаване на редица клубове и организации – от прочутия Римски клуб през тайнствените Билдерберги до прочутатата Трилатерална комисия.

Да, но при създаването на Трилатерната комисия Рокфелерови са уведомили тогавашния партиен лидер на СССР – Леонид Брежнев, че тя не е насочена срещу социалистическия лагер и няма да се занимава с международните отношения, а с международната икономика.

Един от ключовите американски участници в Трилатералната комисия – бившият съветник по националната сигурност в администрациите на Джон Кенеди и Линдън Джонсън Макджордж Бънди, лансира идеята в по-далечна перспектива в този „клуб“ да бъде поканен и Съветският съюз.

На практика, същото предлага още през 1971 (т.е. преди създаването на комисията) и Бжежински. Във всеки случай, в книгата му „Между две епохи“ се твърди, че в определен момент развитите западни държави и държавите от т.нар. „социалистически лагер“ ще осъзнаят, че имат общи икономически задачи и това ще накара САЩ и СССР да седнат на една маса.

Доколко това са били сериозни идеи, се вижда от дейността на Рокфелеровата „Чейз Манхатън банк“, която по същото време – 70-те години на миналия век, е първата, която стъпва, така да се каже, на съветска територия и започва да финансира големи инвестиционни проекти на комунизма, както и международната му търговия.

Друг е въпросът, че в Москва не приемат сериозно нито тези оферти, нито идеологическата им подплата, нашумяла тогава с така наречените теории за конвергенцията.

Още един факт от вече публикувани документи: през 1976 Трилатералната комисия се опитва да организира среща непосредствено със съветското ръководство. В тази връзка са планирани серия от срещи със съветски дипломати във Виена, но по ред причини те не се провеждат.

Две години по-късно отново са установени контакти с руснаците, като се преговаря за евентуално посещение на представители на комисията в Москва. Но именно тогава Съветският съюз осъществява интервенцията в Афганистан. В резултат комисията отменя посещението си и подобна среща не е осъществена чак до краха на Съветската империя.

Ще напомня, че един от тогавашните идеолози на тази политика е Хенри Кисинджър, за когото точно преди година – март 2016 написах, че неофициално съветва Доналд Тръмп (макар и тогава все още маргинален кандидат за президент и без шансове, както го определяха медии и наблюдатели за разлика от мен)

И още един факт!

Сред докладите, публикувани от Трилатералната комисия, е „Кризата на демокрацията“ на Мишел Крозие, Самюел Хънтингтън и Дзьодзи Ватануки. Той се появява през 1975 и провокира вълна от критики от страна на американските либерали.

Следователно сегашният сблъсък Тръмп и неолиберали не е новост, а процес с вече историческа давност.

Ще отбележа, че Самюел Хънтингтън като политолог и социолог е създателя на концепцията за „сблъсък на цивилизациите“ (1993 г.) – теория, чието брутално ярко потвърждение и вярност е нагледна за всеки в наши дни – близо четвърт век по-късно.
Без милиардите на семейство Рокфелер и енергичната дейност на Дейвид Рокфелер нито съвременният свят щеше да го има, нито „краят на историята“ според неолибералите щеше да намери своята критика, която виждаме днес.

Григор Лилов, Фейсбук