Григор Лилов предвижда евентуални правителствени оставки и разпад на управляващото мнозинство

ВЕТОТО ОЧЕРТА ЛАГЕРИТЕ

**** Стратегията на Румен Радев е да забави ветото си за промените в бюджета и за индустриалното сътрудничество със САЩ, за да задържи сделката за F-16

**** Следващ инструмент – Конституционен съд, евентуално правителствени оставки, разпад на управляващото мнозинство

Ветото на президента Румен Радев за самолетите F-16 очерта ясно лагерите в България.

Парадоксът е, че и двата лагера са проруски.
Първият лагер (да вземем самолетите – ГЕРБ, ВМРО, ДПС) е плод на геополитиката на онази част от руския елит, която не иска пълно разкъсване на връзките със Запада заради огромните си финансови и акционерни интереси там. Вторият лагер у нас (срещу самолетите – БСП, Атака, Воля) е на другата част от елита в Москва, която потърси конфронтацията като нова политика и опит за исторически реванш.

Вижда се, че зад кулисите има геополитически договорки.
Днес, в деня на отхвърлянето на президенското вето руският енергиен министър Александър Новак заяви в турският курорт Анталия (там заседава руско-турската междуправителствена комисия), че втората тръба на Турски (Сръбски поток според мен) ще мине през България. Той не пожела да коментира това евентуално преминаване със зациклените разрешения на разни държави за трасето на „Северен поток 2”. (днес компанията Nord Stream 2 AG подаде иска в Съда на Европейския съз за дискриминационни текстове в газовата диркетива на ЕС).

Какво развитие може да се очаква на този фон?
Най-вероятно масиран опит за забавяне на сделката за F-16, чиито крайни срокове ца плащане на самолетите изтичат на 3 и 4 септември.

ВЪРТЕЛИТЕ: КАК ДА НЕ СТАНЕ

***** Първата възможност е в умишлено забавяне на президенския Указ за приемане или вето върху промените в бюджета, обвързани със сделката. Логично беше свързаните законопроекти да бъдат или в пакет обект на ветото, или в пакет обект на утвърждаването им.

Има и още един приет законопроект, за който Румен Радев се бави с произнасянето си – Рамковото споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70.
Любопитното е, че икономическият министър Емил Караниколов е от квотата на „Атака”. И е уязвим – дори чрез образованието си, което е декларирал.

Не е парадокс защо подписът му стои под споразумението, въпреки ча „Атака” е катeгорично срещу придобиването на самолети F-16.
Обяснявам парадокса: министърът (и правителството?!) внесоха Споразумението за ратификация в парламента, въпреки че законът не ги задължава да го правят. При това сделката беше одобрена от правителството на 10 юли, а Рамковото споразумение беше задържано от министъра, за да влезе за обсъждане в кабинета до 17 юли. Според мен задържането беше докато се уточни стратегията за проваляне на модернизацията на армията ни.

***** Втората възможност е Конституционния съд. В президенското си вето Румен Радев се обоснова и със съкратената процедура, по която бяха приети съответните законопроекти и се позова на решение на този съд (то обаче не е относно процедурата, а относно възможността за контрол от съда за законосъобразност на разни международни споразумения). Но включването на този пасаж за съответно решение на Конституциоинния съд в Указа му подготви почвата за ообрване пред него и на законите за сделката, и на Рамковото споразумение.

***** Третата възможност е масирани оставки на представителите на „Атака” и партията на Валери Симеонов в държавния апарат, вкл. и техни членове на правителството. И на онова, на което вече бяхме свидетели – разни гейтове, макар че с тях това проруско лоби у нас демаскира съществени свои играчи.

***** Четвъртата е мащабен финансов срив на държавата или в банковата система като последен опит за противодействие чрез невъзможност да се изплатят парите по сделката.

2023-2024 ГОДИНА: КРАЯТ НА СЕГАШНИЯ ПРЕХОД?

Бих могъл да продължа темата за обновлението на авиацията, като се върна към мои постове преди няколко години.
Но вместо това ще отбележа едно много съществено, ключово за България геополитическо обстоятелство, което се вижда от параметрите на сделката. Първите самолети ще бъдат доставени през 2023 г (2 бр.), а другите 6 – през 2024 г.
В действителност обаче има технологични и производствени възможности за доставки още по-рано. Но явно САЩ засега нямат доверие на България и предпочитат да изчакат, докато отявленото лоби на руските военни и силови структури у нас не бъде прекършено и България не промени репутацията си на Троянски кон на Кремъл в европейските и атлантически структури.
Следователно посочените години фиксират очакванията на западните ни партньори за края на така наречения преход у нас.

И като заключение: Радев не се прояви нито като президент, нито като военен, нито като пилот.
Той влезе откровено в кожата на лобист на чужди, задгранични интереси. А мотивите му за ветото са буквално са изсмукани от палците.
Например такива са изявленията му за недостатъчните боеви възможности
Припомням, че „Грипените”, за които лобираше, бяха абсолютно голи – дори без патрони за картечницата или снаряди за оръдието, камо ли с бомби и ракети, без системи за насочването им, без система „свой-чужд” и да не броя нататък. Да спомена, че и при тях става дума за нещо като нов завод – пускане на отново на спряната производствена линия за този модел. (т.е. купувахме нещо вече старо). И т.н.
За детайлите относно сравнението на офертите за Грипен и F-16 /блок 70/72 виж постhttps://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1984674701648459

САЩ няма да загубят много, ако сделката се провали. Но елитът ни окончателно ще утвърди репутацията си на непоправим. А за непоправимите упреците се заменят с шамари.

** бел. не знам чия е карикатурата, която открих в мрежата, за да посоча авторът й. Ще бъда благодарен на всеки, който го посочи.

Григор Лилов, Фейсбук