Григор Лилов: Първа лястовица в отношенията САЩ – Русия?

На фона на предпазливостта и изчакването за взаимните отношения между Кремъл и Белия дом се подготвя съвместна военна операция като анонс и лакмус за евентуалното бъдеще.

Във висшите политико-армейските кръгове вече циркулира неофициална информация, че руски, американски, сирийски и йордански въоръжени сили се подготвят за съвместна операция за освобождаването на сирийския град Палмира от Ислямска държава.

Допускам, че вероятно тя е била договорена на разговора между Путин и Тръмп по повод встъпването му в длъжност. Ако се проведе, подобна операция ще послужи като лакмус за отношенията САЩ-Русия в бъдеще.

Засега и двете страни не бързат с официални ангажименти. Путин побърза да укрепи позициите си, като сключи дългосрочен договор за базата си Тартус в Сирия, вкл. и за разширението й, продължи да усилва военната си мощ в Прибалтика, вкл. и с разполагането на ракети Искандер, макар че отправи покана за визита на Тръмп в „удобно за него място и когато пожелае“.

Тръмп недвусмислено декларира твърд ангажимент към изграждане на антиракетна отбрана „срещу Северна Корея и Иран“ (и Русия, бел. моя) и модернизиране на армията, вкл. и увеличено финансиране, което не се посреща с радост в Москва.

Там може и се радват на победата на Тръмп, Кремъл също може да демонстрира публично предпочитания, ала истината е, че пропагандните розови очила са за масова употреба, докато реализмът в отношенията между двете държави тепърва има много път и трудности пред себе си.

Затова тази евентуална обща военна операция за Палмира е нещо като лакмус – тя ще покаже доколко, как и при какви противоречия може да се намери и поддържа общ език за диалог и някои действия.

Григор Лилов, Фейсбук