Григор Лилов с мрачна прогноза за коронавируса в България заради престъпното безхаберие на правителството

Короначумата у нас

ИЗПУСНАТА ЛИ Е ВЕЧЕ СИТУАЦИЯТА ИЛИ ДА?

*** Детайли от ужасяващата прогноза на канцлера Меркел разплакаха депутатите. А какво сочи прогнозата за България? Готови ли сме за епидемията или вече сме вдигнали бялото знаме пред нея? Становището на СЗО, обвиняващо редица правителства.

1.
СТАНОВИЩЕТО НА СЗО ЗА БЕЗОТГОВОРНОСТТА

Ето го становището на генералния директор на СЗО, когато обяви световната пандемия

(откъси:)
През последните две седмици броят на случаите с # COVID19 извън Китай 🇨🇳 се увеличи 13 пъти, а броят на засегнатите страни се утрои.
СЗО оценява денонощно това огнище и ние сме дълбоко загрижени както от тревожните нива на разпространение и тежест, така и от тревожните нива на бездействие.

Ето защо направихме оценката, че # COVID19 може да се характеризира като пандемия.
Пандемията не е дума, която да използвате леко или небрежно.Това е дума, която, ако бъде злоупотребена, може да причини неразумен страх или неоправдано приемане, че борбата е приключила, което води до ненужно страдание и смърт.

Никога досега не сме виждали пандемия, предизвикана от коронавирус.И никога досега не сме виждали пандемия, която трябва да бъде контролирана едновременно.

Призоваваме всеки ден държавите да предприемат спешни и агресивни действия.
Звъннахме на звънеца на алармата шумно и ясно.

Както казах в понеделник, само разглеждането на броя случаи на COVID19 и броя на засегнатите държави не разказва пълната история
81 държави не са съобщавали за случаи на COVID19, а 57 държави са съобщавали за 10 или по-малко случаи.

Трябва да кажем това достатъчно силно или достатъчно ясно или достатъчно често: всички държави все още могат да променят хода на тази пандемия.
Ако страните открият, тестват, лекуват, изолират, проследяват и мобилизират хората си в отговор, тези с шепа случаи на COVID19 могат да предотвратят тези случаи да станат клъстери, а тези клъстери да се предават в общността. Дори онези страни с общностно предаване или големи клъстери могат да обърнат вълната на този коронавирус.

Някои страни се борят с липсата на капацитет. Някои страни се борят с липсата на ресурси. Някои страни се борят с липсата на решение.

Това не е само криза на общественото здраве, това е криза, която ще докосне всеки сектор – така че всеки сектор и всеки индивид трябва да бъдат включени в борбата
От самото начало казах, че страните трябва да използват подход на цялостно правителство, на цялото общество, изграден около цялостна стратегия за предотвратяване на инфекции, спасяване на живота и минимизиране на въздействието

Позволете ми да ви дам някои съвети, които имат значение много повече и които са много по-изпълними:
Предотвратяване. Готовност. Общественото здраве. Политическо лидерство. И най-вече хора!
„Ние сме в това заедно, за да правим правилните неща спокойно и да защитаваме гражданите по света. Това е възможно!“
******
„Все още сме в началото или в средата на този процес“, заяви след обявяване на пандемията координаторът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън.

ГЕРМАНИЯ: ПРОГНОЗАТА, КОЯТО
НАКАРА ДЕПУТАТИТЕ ДА СЕ РАЗПЛАЧАТ

Пиша онова, което което медиите спестяват. Става дума за споделеното при закрити врати на парламентарната група на християндемократите в Германия канцлерът Меркел. Вече знаете, че тя е цитирала експертите на правителството и водещите немски светила в епидемиологията и вирусологията, че 60-70% от немското население ще бъде заразено.
Били са изнесени и конкретни данни какво точно може да се очаква. Присъстващите станали бледи като платно, а част от депутатите се разплакали.

Оценката съвпада със случилото се и случващо се в Китай – там бяха карантинни мерки и блокади за 720 млн. души, които са 50% от населението.
Часове по-късно немският здравен министър на пресконференция успокои, че около 80% от тези милиони хора ще прекарат болестта съвсем леко, а немалко – дори без да разберат. Също е истина.

Сякаш по поръчка нито един немски колега не задал въпроса за другите 20% – какво ще стане с тях. Т.е. за онези детайли, които са разплакали депутатите и засега не са появили на първо място в новините и с огромни заглавия във вестниците.
Да видим детайлите!

Какво казват за останалите 11,6 милиона експертите в Германия, по света и СЗО в статистиката си?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
& Пояснения &
Според методологията на СЗО болен от короначумата е онзи, който отговаря на следната съвкупност:
*** показва симптомите;
*** има съответната клинична картина, доказана с изследвания;
*** направени са му два коронатеста – първичен и контролен;
*** хоспитализиран е, т.е. е на болнично легло с респираторна уредба.
Тяхната статистика не отчита случаите, които не отговарят на всичките тези критерии! Те. може да си тежко болен, да умираш или да умреш, но щом не е на болнично легло, не съществуваш за тази статистика.
Пример: в Ухан има 50 000 болнични легла заедно с тези във временните болници. Случаите там са отчетени на 54 000.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Внимание: тази статистика ВЪОБЩЕ НЕ БРОИ онези карантирани по стадиони, зали, изложбени центрове,, училища, временни лагери и оставените по домовете им – всички на милостта на болестта, която е безмилостна в тази случаи.
За Германия това означава, че от 11.6 милиона заразени и разболели се, адекватни спасителни медицински грижи могат да получат около милион до милион и половина. Болничните легла там са около 800 000. Сред осигурените с медицински грижи мъртвите ще бъдат стотици хиляди, дори и повече.
А другите 10 милиона без тези грижи? Без тях по правило се умира – две-трети и повече!
За плач си е. Нашите подобия на депутати няма да проронят дори една сълза.

Вече знаете от резюмето на статията на сп. „Политико“, която пуснах късно вечерта на 10-ти март какво вече става в Италия – приемат само по-млади пациенти и такива без др. заболявания поради недостиг на легла и заради по-високия шанс да оцелеят. Кризата е толкова остра, че са създадени палаткови болнични лагери – интензивни отделения (давам снимка). Тези, за които няма места, не се отчитат, не се броят, не присъстват в статиските за корона болеста. Ича ги само в бизнесотчетите на крематориумите (според указанието на СО телата на мъртвите трябва незабавно да се изгарят, погребването е опасно)

В САЩ пред Конгреса вицепрезидентът Майк Пенс отказа да отговори на въпроса колко заразени се очакват при разрастване на епидемията и колко ще умрат. Накрая от устата му се откъсна „Никой не знае. Ще са милиони.”
Математическите модели и прогнози сочат, че ще бъдат засегнати 150 млн. души, което е близо половината от населението. Става дума за оценката в базовият сценарий. При песимистичния – практически всички американци.

ПРОГНОЗАТА ЗА БЪЛГАРИЯ

Тази прогноза с тези проценти и данни е валидна и за България според математическите модели, които създадоха световните аналитични здравни центрове.
Да видим българските мащаби в ОПТИМИСТИЧНИЯ ВАРИАНТ!
Население – 6.6 милиона души (за разлика от родната статистика на толкова ни сочи СЗО)
**********************************
Следователно ще имаме:
******** около 4.5 милиона заразени
******** около 900 000 (близо милион!!!!), нуждаещи се от специализирани здравни грижи и болнични легла с респираторни уредби. (базов сценарий – около 50 000 ще умрат, негативен – 100 000, песимистичен – не ми се говори)

В България има 346 болнични заведения (повечето в отчаяно състояние) с 53 173 легла. Трябва бързо да се стегнат без секунда бавене тези сгради, наречени болници и да се подготвят поне още толкова легла в бъдещите изолационни центрове – зали, стадиони и изоставени гарнизони, както предложих преди два месеца.
В интензивните отделения леглата общо нямат и 1000 бр.
!!!!!!! Подготвените боксове за короначума са 480 – четиристотин и осемдесет в цялата страна!
Ако се мобилизира всичко в клиниките и държавата неотложно закупи необходимото (ако го намери, понеже търсенето е огромно) или пък бизнесът започне да го произвежда, , леглата с респиратори в болниците ще могат да стигнат до около девет хиляди. За да се подсигурят всички легла с респиратори, са необходими неотложни и много мащабни усилия на държавата и бизнеса.
Честно казано, няма кой да го организира и направи у нас. Политическата класа не става и за чеп на зеле. Мереални медицински грижи ще могат да получат не повече от тридесетина хиляди души.
!!!!!! А останалите 870 000 болни? Повечето бог да ги прости!
Повтарям – това е оптимистичния сценарий!

ПРЕСТЪПНО БЕЗХАБЕРИЕ

Съществува още един фактор – тестването. Сингапур удържа епидемията (90% от населението са китайци), понеже тества цялото население. Става дума за милиони и милиони бр. тестове.
Родното правителство закупи 3000 теста.
Защо само толкова?
Ами защото толкова е така нар. елит у нас заедно с членовете на домакинствата им.
За ваше сведение – цената на един тест в зависимост от надеждността му и производителя е между 5 до 40 долара. 1 млн. теста щяха да излязят 40 милиона долара по- най-скъпите цени! Толкова отпусна държавата за разпространение на вестниците, които основно са на лицето Делян Пеевски.
Нямам думи!
Сега ще получим от Турция още 4 000 теста. От най-ненадежните. Надеждни или не, те са капка в морето. За да се ограничи епидемията и открият заразените, са необходими поне половин милион теста.

Правителството обяви първите заразени у нас в деня на протеста на шефа на СЗО към безотговорните правителства по света, в деня на видеоконференцията на балкански държави с израелския премиер заради уловените болни на балканските авиолинии, кацащи в Тел-Авив и след обещаните над 100 млрд. долара за справяне с епидемията, които не се полагат на незасегнати страни.
Мутренска му работа!

Специалистите по света изказват опасения, че епидемията отдавна си шета у нас. Както знаете, до две седмици тя е безсимптомна, а отделни случаи – и повече.
Аз знам за 4 случая на припаднали по спирките хора (3 в София, 1 – в Пловдив) и 1 пред болница, които незабавно, на място са умрели.
Те вече са били напреднали случаи до крайна степен. И със сигурност са заразили десетки, десетки, десетки… Починалата жена в „Пирогов” също беше приета в множо тежка форма.
Освен това българската полиция не е нито немската, нито британската „Скотланд Ярд”, нито дори италианската. Тя няма нито квалификацията, нито желанието да издирва контактите на заразените, камо ли пък докрай и до последния човек. Не е подготвена за тази работа. Не разполага със специализираното защитно облекло за такива случаи. В полицейските управления дори не са създадени специални звена за тази цел.

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ – КАТО УХАН ЛИ

За мен проблемът е не дали ще се окажем в италианската ситуация.
Това ни е сигурно!
––––––––––––
Проблемът е дали няма да се окажем в повторение на трагедията на китайския град Ухан.
––––––––––––
Т.е. цялата страна да се превърне в огнище, в болестно пренаситен клъстер. В такива клъстери заболелите и смъртността нарастват рязко и до ужасяващо стряскащи размери. В тези клъстери няма нито млади, нито стари – смъртта коси наред.
За Ухан неофициално се знае, че половината му население е мъртво.
Кметът му заяви, че над 5 млн. души (от 11,08 млн.) са заминали извън града и е неизвестно къде са. В тоталитарна държава като Китай и при повсеместния контрол там не могат да се случват и да съществуват такива неизвестности. Освен една – да са там, от където и диктатурата не може да ги прибере – в отвъдния свят.

Пред национална катастрофа сме.
Тя е възможна заради безочието на едно общество от 6.6 млн. българи, безразлично към държавата-среда , в която живее, понеже счита, че не му е работа и е опасно да иска и търси отговорност от политици и власт.
Сега ще разбере, че това негово поведение е най-опасното, а в случая с короната – и смъртоносно.
В съвременния свят дори домът на олигарха не може да се превърне в защитена оранжерия и всеки от нас – от олигарсите и политиците до обикновените хора е безкрайно зависим от това в каква държава живее.

ПРИЗОВАВАМ

Не всявам паника.
Предупреждавам за пореден път с онова, което не пишат в официалните съвети и предупреждения, за да не стресират нежните души и да не притеснят едрия бизнес, който се чуди как хем да има печалби, хем болестта да мирува:
1. ограничете до минимум контактите си, вкл. и личните. Забравете ръкостисканията, прегръдките и целувките освен с интимните ви партньори.
2. забравете за всякавви екскурзии. Ако питате мен, забравете и за лятната си почивка, освен ако не сте кандидати за самоубийство и ви се дават пари бадева;
3. не ходете на каквито и да е обществени прояви дори и да получите негативно отношение;
4. спрете фитнеси, басейни, заведения, приятелски събирания. Спрете децата си от дискотеките! Според досегашната статистика по света в състав от шест учебни класа (един випуск в големите училища) 3 до 5 младежи ще се разболеят, 1 до 2 от тях ще умрат;
5. не се застоявайте в супермаркетите. Колкото по-бързо пазарувате, толкова по-малък е шансът за заразата. Ако финансите ви позволяват, купувайте стоки от малките квартални магазинчета – там има много по-малко движение на хора, макар че е по-скъпо;
6. забравете за прахосмукачката. Тя концентира праха в торбата, а значи и вирусът, ако се намира в него. И най-добрия хепа филтър не го спира във въздуха, който излита навън. В тази струя Короната е концентрирана и далеч по-заразна от обикновеното;
7. редовно мийте подовете и по-рядко използвайте метлата;
8. не проветрявайте помещенията дълго. В мръсотията на София и др. градове с техния смог Короната живее в него дни наред и ще нахлуе в значими количества в дома ви;.
9. мийте редовно филтрите на климатиците – поне веднъж седмично;
10. ако ползвате спирт за дезинфекция на ръцете – само 60 градуса (по-нисък не върши работа). По-високите градуси отварят микропори и микроскопични рани по ръцете, от които Короната лесно ще навлезе.
11. измивайте много добре плодовете и зеленчуците – Кораната живее до 3 дни върху всякакви повърхности, от седмица до десет дни – върху подходящи.

Към бизнеса и властите у нас:
1. създайте специализирани звена в полицията за издирване на конкактно болните, това да е най-важната й задача, дори и да страдат другите дейности;
2. всички, за които ренгенографията покаже някакви симптоми, задължително карантирайте, макар че не са им направени коронатестове; осигурете спешно необходимата такава апаратура за всички болнични заведения и подгответе оператори за тази техника
3. въведете глоби за нарушаване на карантината или дори затвор (за това се дава смъртна присъда в Китай, дългогодишен затвор в Сингапур, засега 3 месеца затвор в Италия, 100 000 крони глоба в Чехия и т.н).
4. стегнете изоставените гарнизони, училища и обществени сгради за бъдещи изолатори или временни болници.
5. заедно с бизнеса подгответе логистиката за доставки на жизнено необходимите храни в условия на отказ от обикновена карантина за сметка на пълна – тотална изолация на градове и региони;
6. задължете веригите супермаркети да имат готовност за 24-часов график за работа. Подгответе графици с часове за пазаруване по квартали, за да се избягва струпването на много хора;
7. специално внимание обърнете на здравето на хората в критично важните инфраструктурни дейности: ТЕЦ и АЕЦ, водоснабдяване, канализация и др.;
8. спешно попълнете държавните резерви от жито, автогорива, лекарства;
9. организирайте планове за логистиката по доставката на храни в евентуално карантираните региони;
10. незабавно закрити всички второстепенни гранични КПП-та;
11. наложете забрана за влизане в страната на хора от най-засегнатите държави;
12. международния транспорт от тези държави задължително организирайте в колони и без престой у нас;
13. освободете болниците от всички случаи, които не са животозастрашаващи; създайте условия за лекарите в карантинните и интензивни отделения да спят по места (бел.: напълно безотговорно е да си сред пациенти с такъв ужасен болестоносител и да се прибираш у дома си да те е еня за семейството ти)
14. наберете корпус от доброволци в помощ на здравните служби срещу стабилно заплащане (има достатъчно безработни например);
15. подгответе транспортни средства за масова дезинфекция, вкл. на въздуха (като правеха в Китай), индивидуални пръскачки за етажните собствености и домовете. Последното – безплатно.
16. проверете всички крематориуми у нас и тяхната подготовка за евентуален усилен режим на работа;
17. задължително и много бързо въведете постерминали във всички магазини без изключение. Тези без такива терминали да се затварят. Масово и задължително въведете безконтактните карти, вкл. и за пенсионерите. Банкнотите се оказаха основен източник за разпространение на епидемията в Китай. Банка без монтирани съоръжения за дезинфекция на банкнотите незабавно да се затваря и да й се отнема лицензът;
18. при разрастване на епидемията да се осигури гратисен период за лихви и главници от вноските по кредитите на останалите без работа, като банките бъдат освободени от задължението да заделят резерви за тези кредити. Както в САЩ подгответе икономическо-финансова програма за спасение на малкия и среден бизнес и за борба с епидемията. (воюващите досега на смърт политически сили в САЩ и Белия дом в пълно взаимно единодушие в пожарен порядък подготвят такава програма за над 300 милиарда долара, отлагат плащането на данъците и т.н.!)

Могат и трябва да се вземат и редица др. мерки, но все пак тук е социален профил, а не Щаб.
А и аз не съм нито премиерът, за да ги въведа и наложа, нито депутатът, който да убеди парламентът да ги гласува.
Възможно е природата да потуши епидемията, дай боже, заради мутации тя да затихне. Но да се разчита на чудо е наивно.
Това не е някаква си болест.
Това е напаст, способна да изтреби народи.
Това няма да трае ден до пладне, а вероятно месеци и месеци наред, може да разболява и избива наред и следващата зима, следващата година, както се опасяват редица научни светила и знаменити медици.
Това е война! И у нас, и в света!
За живота ни! За здравето ни!

–––-бел. за родните „политици“:
След тази епидемия светът ще е различен, като отбелязах преди месец и половина.
И българите – оцелелите, ще са различни.
И по света, и у нас на всички безотговорни политици ще им се вмени със специални трибунали тип Нюрнберг вината за геноцид.

Григор Лилов, Фейсбук

Короначумата у насИЗПУСНАТА ЛИ Е ВЕЧЕ СИТУАЦИЯТА ИЛИ ДА?*** Детайли от ужасяващата прогноза на канцлера Меркел…

Публикувахте от Grigor Lilov в Сряда, 11 март 2020 г.

<