Григор Лилов: В Европарламента ще се обсъжда „безусловен базов доход“ за всички граждани на ЕС

Комисията по правни въпроси одобри: В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЩЕ ОБСЪЖДАТ „БЕЗУСЛОВЕН БАЗИСЕН ДОХОД“.

Идеята – всеки да получава пари независимо дали работи или не. Законопроект за роботите – те да с правен статус.

Евродепутат от Люксембург – Мади-Делво Щернс (от Прогресивния алианс на социалистите и демократите), призова колегите „си мислят сериозно“ за концепцията на „безусловен основен доход“ за гражданите на ЕС.

В тази връзка тя е внесла предложение за доклад и резолюция на Европарламента като първа стъпка към подготовка на Директива.

Тя е бивш учител по литература, държавен секретар за здравеопазването, социалното осигуряване, младежта и спорта, бивш министър на образованието и транспорта на Люксембург.

Според нея необходимостта от това се дължи на неизбежна вълна на масовата безработица, която ще настане в Европа. Причината – технологичната революция с изкуствения интелект, която ще автоматизира и роботизира дори неподозирани засега трудови дейности.

Документът е бил предварително одобрен и през февруари ще бъде представен на Европейския парламент.

В него не се уточнява каква сума може да се очаква за гражданите на ЕС. Посочено е, че тези безусловни плащания няма да зависят от доходите или заетостта на лицата.

През февруари предстои и обсъждане на още един доклад – за роботите и евентуална Резолюция и Директива за тях.

Идеята е те да се снабдят с правен статут – на „електронни субекти“.

Така че ЕС трябва да определи основната правна рамка, регулираща работата им.
Този законопроект, както и предложението на Мади-Делво Щернс също е била одобрен от Комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

Бел.: идеята за безусловен доход среща негласна подкрепа от световните корпорации и затова нашумя напоследък. Причината е ясна – той гарантира потребление, следователно харчене, следователно приходи.

Григор Лилов, Фейсбук