Григор Лилов: Всякаквите му „реформатори“ у нас ще останат без американска държавна подкрепа

Съветникът по национална сигурност на Тръмп:
МАЙКЪЛ ФЛИН, ТУРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ

* Реалполитиката се завръща на сцената

Доналд Тръмп определи ген.лейтенант Майкъл Флин като свой съветник по национална сигурност.
Той е бивш началник на военното разузнаване на САЩ, освободен след скандал през 2014 г. Интересното е, че съобщението за Флин съвпадна с подадената оставка от бившия му шеф Джеймс Клапер от поста на ръководител на националното разузнаване. Двамата неколкократно са имали тежки конфликти.
Флин е роден 1958, син на предприемач в областта на имотите и банкерка. Завършил е специалностите „управление на науката“, „бизнес администрация“ и специализирани военни академии.
Парадоксът е, че Флин е от семейство, привърженици на Демократическата партия и той самият е регистриран демократ. Този факт за пореден път потвърждава тезата ми, че разделителната линия между двете концепции за бъдещето не преминава през партиите и партийна оцветеност, а между два вида електорат, два вида капитал, два вида политически елити.

Пиша поста, защото назначаването на Флин като съветник по националната сигурност пряко ни касае. По принцип от времената на Втората световна война насам военното разузнаване на САЩ отговаря основно за Турция и България – точно така, както за тези две страни основната му противостояща организация не са наследниците на КГБ, а ГРУ (Главно Разузнавателно Управление на руската армия).
Флин е прагматик, онова, което се нарича реалполитик и не се трогва от призивите за човешки права и свободи по света.

Позиции, които ни касаят:

1. Той е ожесточен противник на американските действия в Либия и Ирак, което навремето доведе до освобождаването му. Тезите му – дори оставането на власт на един Саддам Хюсеин и един Кадафи бяха по-приемливи отколкото цялостната дестабилизация, която се получи и роди например Ислямска република. Т.е. диктатурите са са по-добрата алтернатива от ислямския радикализъм. На този фон може да се очаква относително скорошна (до година-две) стабилизация в Сирия и намаляване на емигрантския натиск.

2. Привърженик е на съвместни действия с Русия в региона. Най-малкото, защото „тя вече е там и няма как да я изместим“. Вероятно това ще се трансформира в политика на сфери на влияние, но само в района на Близкия и Среден Изток. .

3. Противник е на Исляма в различни негови маскирани като умерени разновидности. По всичко изглежда, че счита за опасност и така нар. „просветен ислям.“ Флин остро нападаше дейността на проповедника Гюлен в САЩ и създадените от него училища, като го посочваше за аналог на иранския аятолах Хомейни и правеше аналогии Гюлен и Осама бин Ладен.

4. Изхвърлянето навремето от поста му по моя информация е било заради позиции за Крим и Украйна. Неофициално се твърди, че ръководената от него структура е прогнозирала инвазията на путиновите „зелени човечета“ още през декември 2013, но е препоръчала въздържане от остри ответни действия и отказ от подкрепа за Киев. Това довело до тежък конфликт както с др. разузнавателни структури, така и с Държавния департамент.

5. Позицията му, че Турция е и трябва да е стратегически съюзник на САЩ и от „жизненоважно значение за интересите ни“ е точна и вярна, ала лош знак за България. Флин декларира, че САЩ трябва да работят с Ердоган, като си позатворят очите за липсата на реална демокрация.
Проблемът, че Ердоган предявява претенцията за етнически патронаж на Анкара над малцинства в съседните страни и дори териториални аспирации вероятно ще бъде пренебрегван от Белия дом.
Има данни (Политико), че консултантската компания на Флин е била наета от Ердоган.
Личното ми мнение е, че тази позиция на Флин няма да удържи пред предизвикателствата на времето. Ердоган повече няма да влезе като зависим спътник в американската орбита, макар че орбитите на САЩ и Турция ще се пресичат по някои взаимни интереси.
Но това няма да означава възкръсването на стария стратегически съюз. Курсът към ислямизация на Турция е дългосрочен, радва се и на обществена подкрепа в страната, има значима външнополитическа подкрепа (не само от шейховете, но вкл. в Москва и Пекин) и това придава автономност на режима там.

6. Относно Балканите и България. Като реалполитик новият съветник по нац. сигурност ще е готов да преглътне и дявола на власт. Разбира се, без да го тупа приятелски по рамото, но и без да се опитва да го изгони. Според разбиранията на Флин „демократичните“ и „прозападни“ сили в България, Сърбия и т.н. са същото като Гюлен в САЩ – скрита „пета колона“ на бившите комунисти и Кремъл.
В този смисъл сегашната ситуация у нас на „ни риба, ни рак“ ще започне да се прояснява. И доста бързо ще се види кой кой е в действителност. Т.е. всякакви така нар. „реформатори“ у нас ще си останат без американска държавна подкрепа, но с такава на частни фондове и на Демократическата партия в САЩ.
Обаче от гледна точка на реалполитиката ние вече сме част от НАТО, макар и не съвсем приобщени. Така че доминиращото присъствие на Кремъл в България няма да бъде толерирано в държавните и политически структури и действия.

7. Предполагам, че икономическите позиции на Русия обаче ще си останат незасегнати и върху тях няма да има никакъв натиск от Вашингтон.
Защо ли?
Защото тези икон. позиции работят двуяко – макар че създават зависимости на България от Москва, те произвеждат и обратните зависимости на Русия от западни действия у нас.

Григор Лилов, Фейсбук