Гърми голям скандал! Не е само Горанов. Още 4 депутати от ГЕРБ с апартаменти от „Кръстника“

Спешно съвещание в КПКОНПИ по случая с проверката на финансовия министър Владислав Горанов се е състояло в понеделник.

Председателят на антикорупционния мега орган събрал най-верните си заместници да умуват как точно да проверят имотите и доходите на Горанов.

Проблемът на КПКОНПИ обаче не е само това, а и казусът с „кръстника“ Иван Сариев, който е купил апартамента и го е предоставил за безвъзмездно ползване на семейството на финансовия министър. Това съобщиха за „Фрог нюз“ служители от структурата. По закон Пламен Георгиев, шеф на антикорупционният орган, трябва да разпореди проверка на произхода на парите, с които Сариев е купил имота.

И не само това. До КПКОНПИ е достигнала информация, че и други имоти на Сариеви са предоставени по екзотичен начин на други хора. В lentata.com е публикуван текст (от ФБ – страницата на Ангел Славчев), че освен министър Горанов и други четирима депутати от ГЕРБ имат апартаменти, ползвани без наем, или купени на „народни“ цени през щедрия „кръстник“ Сариев. Това са Десислава Атанасова, която се шири в 250 квадрата в “Царско село” и отново формално собственост на Иван Сариев. Атанасова се прочу като един от най-слабите здравни министри, след което и бе поверена парламентарната комисия, която уж трябваше да търси причините за фалита на КТБ. Докладът на комисията бе пълен провал, а истинските виновници – прикрити.

Депутатът и бивш министър Делян Добрев пък направо е придобил имота като “дарение” от Сариев. Сариев преди това го е купил за 400 хиляди лева.

Красимир Велчев, също депутат, пък ползва офис в “Есте” без наем. Имотът също е на Сариев.

Сайтът „Биволъ“ публикува нови разкрития за баровски имот на Витоша във вилна зона „Ярема“, за който съседите твърдят, че е на министър Горанов. „Фрог нюз“ още през 2015 г. публикува снимки от грандиозния строеж, предшестван от поголовна сеч на борове. Нито една институция тогава не реагира. Три години по-късно главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че за първи път научава от Слави Трифонов, че Горанов живее в огромен апартамент, даден му за безвъзмездно ползване.

„Фрог нюз“ публикува по-късно снимки на завършения мега строеж, пред който Горанов гордо се разхожда с едно от децата си. Прокуратурата и КПКОНПИ отново си затвориха очите, заети да преследват и мачкат противници на модела #Кой.

Сега шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е в минно поле. Трябва да проверява финансовия министър, който пък е назначил на хипер отговорна и комфортна длъжност дама, негова близка.

Според източници, пожелали анонимност, в цялата история важен принос има и фирма „Водстрой“ и свързвания с нея олигарх от ДПС Делян Пеевски. Горанов и Пеевски са приятели по много линии, включително и по масонска. Там протича и една от връзките с главния прокурор. Дали тези твърдения са верни ще трябва да установят съответните институции, ако бъдат принудени да си свършат съвестно и по закон работата. Една проверка на финансовите документи на „Водстрой“ би дала яснота по въпроса – замесена ли е или става дума за слухове.

Ето и новото разследване на „Биволъ“ за фамозния имот на Витоша, приписван на Владислав Горанов.

Освен безплатен апартамент, кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона „Ярема“, показа проверка на „Биволъ“. Импозантната сграда принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев.

Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците.

Вилата в „Ярема“ е построена на два от трите терена, които Снежана Сариева купува на 13.11.2003 г. от община Самоков на цена 8-10 лв. на кв.м.

По същото време Иван Сариев също прави имотна придобивка в района – двуетажна вила само за 3000 лв. По-късно той изкупува и терена, на който е построена вилата, като плаща на Община Самоков 3600 лв. за 1188 кв.м. Така семейството срещу скромна сума се сдобива с четири участъка в скътаната сред гъста борова гора вилна зона на 30 мин. с кола от София и на също толкова от Белчинските бани. Любопитен факт е, че имотите в самата вилна зона не са нанесени в Кадастъра, за разлика от имотите извън нея. Това затруднява значително намирането на собствениците им.

По-късно единият участък на Сариева е продаден без надценка на съпруга на Нина Петкова Ставрева. През 2007 г. тя става началник на кабинета на финансовия министър Орешарски, а през 2014 е главен секретар на Министерски съвет. Ставрева обаче забравя да декларира придобивката през 2007 г. Декларира я чак през 2014 г. заедно с построена на терена вила на стойност 336 000 лв.

През 2012 г. Сариева си вади разрешително за строеж на вили върху двата терена, останали на нейно име. Както се вижда от историята на Google Earth, строителните работи са започнали преди 2014 г. Двете къщи – близнаци са въведени в експлоатация с акт 16 номера V-608 и V-609 от 26 юни 2018 г.

В процеса на строежа Владислав Горанов се е появявал много пъти на място, твърди „Фрог нюз“ в две публикации датирани от октомври 2015 г. и април 2018 г. През април т. г. той дори е заснет от екипа на сайта, който е разговарял с местни хора, потвърдили за честото присъствие на министъра и съпругата му в имота.

„Биволъ“ изпрати въпроси до министър Горанов чрез пресцентъра на финансовото министерство, за да изясни ситуацията какво отношение има той към имота на неговите кръстници. Инвестирал ли е в строежа, ползва ли имота и при какви условия? До редакционното затваряне на статията отговор не се получи.

До момента министър Горанов не е дал обяснения и за апартамента, който ползва безплатно, въпреки призива на премиера Борисов от Брюксел да го направи. Луксозното жилище с площ от 180 кв. м. в комплекса „Есте Хоум енд Спа“ е собственост на Сариева, която е броила за него през 2011 г. 382 560 лв. на фирмата „Есте Пропъртис“.

Горанов ползва безплатно апартамента от 2012 г. до днес, но не е декларирал тази облага в натура до тази година. Преди три дни стана ясно, че прокуратурата е започнала проверка за престъпление по чл. 283 НК/чл. 304б НК, което е възложено на КПКОНПИ.

Междувременно „Биволъ“ разкри, че през февруари 2015 г. синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите като експерт и е участвал в комисии по обществени поръчки. По това време Горанов е министър на финансите в правителството Борисов 2.

Кой е щедрият кръстник?

Кръстникът на Горанов е Иван Христов Сариев. Той е син на подполковника от ДС Христо Сариев, бивш шеф на 7 ГУ на ДС. Сариев-баща е вербовчик на Петко Русинов – един от знаковите червени милионери на прехода, приватизирал „Океански риболов“. Впоследствие Русинов продаде рибното пристанище в Бургас на бившата спътница в живота на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова.

Иван Сариев завършва военната академия „Г.С. Раковски“, но не прави кариера в армията. Има бизнес в областта на информационните технологии. През 2002 г. влиза в управата на държавната фирма „Информационно обслужване“, чийто принципал е Министерството на транспорта.

По това време министър е Пламен Петров, известен от снимката с Доктора на „оная яхта“ на Спас Русев в Монако. Парламентарен секретар на Министерството на транспорта (МТ) е съвсем младият член на НДСВ Делян Пеевски. По време на Тройната коалиция Иван Сариев става съветник на финансовия министър Орешарски. Защитава дисертация и се изявява като преподавател в „сарайско-библиотекарския“ УНИБИТ по специалността „Мениджмънт на информацията“. Но Сариев е известен най-вече като виден масонски шеф и обединител на разцепеното българско масонство в ложата ОВЛБ.

Източник: Факти.бг