Хампарцумян: Добре е банките да печелят, усеща се един по-охолен живот

Банкерът Левон Хампарцумян коментира, че поскъпването на банковите такси няма да бъдат драматични и са част от европейски регламенти, които водят до намаляването на трансграничните такси.

По думите на експерта има няколко процеса.

Той заяви, че новите технологии дават възможност да се правят и регулации, и процесите да се случват сравнително евтино. Това, че имаме банковите ни сметки и в телефона струва пари, обясни още той.

Хампарцумян допълни, че това са от една страна процеси, които създават по-голяма конкуренция и от друга страна изискват от банките да бъдат по-иновативни.
Ако днес има увеличение на таксите, то утре конкуренцията ще ги уравновеси, каза банкерът.

Според него живеем в един период на много ниски лихви на нашите пари. Лихвеният доход е много малък, а разходът за банките е много висок. Това зависи от търговските политики. Има нови компании, включително български, които имат вече над 150 хиляди клиента в България. Те не заместват доверието в банките, разбира се, убеден е Хампарцумян.

По-добре е банките да печелят. Българската икономика от 2013 година расте. Това е дълъг период, който се усеща с един по-охолен живот. Днес лошите кредити са много по-малко. Потенциално лошите кредити се компенсират от растежа в икономиката, увери банкерът, като допълни, че в България степента на задлъжняване е много по-ниска от англосаксонските страни.

Източник: Телевизия Евроком