Handelsblatt: Путин се грее на опасния огън, който Тръмп разпали

Американският президент Доналд Тръмп „запали опасен огън в Близкия Изток“, а руският лидер Владимир Путин „не пропусна възможността да си загрее ръцете на този огън“, пише „Ханделсблат“ (Handelsblatt) в статия от 7 юни.

Желанието на Тръмп да обедини арабските страни срещу Иран в действителност доведе до тяхното разединение, а Путин не пропусна да се възползва от това и отново се превърна в една от решаващите сили в Близкия Изток, пише изданието.

Вместо да следва лозунга „Америка преди всичко“, Тръмп разгоря опасен огън в Близкия Изток, смята авторът на статията Матиас Брюгман. По негово мнение политиката на новата американска администрация в региона засилва позициите на Путин, който се превръща в „големия победител в глобалната геополитическа борба, в която Кремъл дълго време изглеждаше като губещ“.

В статията се пояснява, че външната политиката на Тръмп до голяма степен се различава от тази на бившия президент на САЩ Барак Обама. Сега Вашингтон „се кара жестоко“ с Европа, „както и с арабския свят“. Същевременно Владимир Путин „е поел тактиката на Ангела Меркел“, която се състои в това „да чака и да остави останалите страни сами да се договорят“. И всичко това, съчетано с няколко активни самостоятелни стъпки, позволи на стопанина на Кремъл отново да изправи Русия във водеща позиция в глобалната йерархия, от която вече „я бяха отписали“ историци, политолози, а и някои западни политици, продължава статията.

„Фактически Тръмп разпали на световната сцена опасен огън – а Путин си грее ръцете на него, – предупреждава авторът. – САЩ и Европа страстно се разгоряха, както и арабският свят“. Днешният конфликт в Персийския залив „обръща“ по посока Русия не само Катар, който вече се е подсигурил с пакет акции в руския нефтен гигант „Роснефт“. Руските енергийни компании в Либия също заеха доста силни позиции, благодарение на което политическото сътрудничество с Русия е значително по-тясно, отколкото това с европейските ѝ конкуренти. Турция от своя страна също обърна гръб на Европа и смята Москва за партньор. Приятелски отношения с Русия иска да запази и Иран, който също подкрепя правителствените сили в Сирия.

„Страните от Персийския залив в момента са разпокъсани на политическата арена. И Съединените щати не могат да си позволят да обърнат гръб на Русия, когато е необходимо да се търсят партньори в борбата с международния тероризъм, – уверен е авторът. – Към това се присъединяват все по-гръмките викове от Запада, призоваващи за отмяна на въведените против Русия санкции. Днес за Путин може да се каже, че перифразира латинската поговорка – той „дойде, видя и победи“, заключва авторът, цитиран в Ино.ТВ.

Източник: Руски дневник