Харалан Александров: Атаката срещу Борисов е непочтена, ако се оттегли, ще настъпи срив

„Ожесточава се политическата борба, защото залогът е много голям, но няма разнообразие в политиките.

Политическите програми са изнесени на територията на компромати, омаскаряване, окепазяване“.

Това заяви в предаването „Беновска пита“ социалният антрополог Харалан Александров, пише Novini.bg

„Политическото лидерство в популистка демокрация като нашата откликва на желанието на голямата група от хора, която отказва да се страхува от вируса. Откакто има хора, има и вируси – те са съдба. Ние избираме дали да се държим демократично“, допълни той.

„Съвсем сигурно е, че Радев в ескалиращ конфликт с медийни измерения, въвличат се основните институционални играчи в изострена борба, която може да е разрушителна. Доста сериозно нарастват негативните емоции от регистъра на омразата и желанието за реваншизъм. Директните обвинения в престъпност отдавна напуснаха полето на разумната критика. Ако това продължи е много вероятно политиката да бъде движена от примитивни емоции“, заяви антропологът.

„Премиерът е под атака, но методът ѝ е много непочтен. Той изглежда един уморен човек, който успява да управлява с обаждания по телефона късно вечер. Особената мрежа по между лидерите е важна част от поддържането на отношения“, коментира Александров.

„Ако той рязко се оттегли, ще настъпи срив. Истинската тревога е, че за пореден път се видя колко фатално зависи от доброто психическо състояние, стабилността на нашата държава. Има голямо срастване на личността на Борисов с идентичността на държавата, неговото сваляне ще доведе до срив“, каза още Харалан Александров.

От своя страна политологът Стойчо Стойчев сподели: „Опозиционната реторика се изчерпва с това да се махне един модел заради лицата, които го организират, Нинова и БСП казват махнете ГЕРБ, за да седнем ние и да правим същото. Има много силна млада вълна в БСП, но е запушена, не е намерила алтернативни пътища затова“, смята той.

„Има голяма грешка в интерпретацията на понятието „демокрация”. Радев преценява сам какво трябва да прави, но твърде много говори от името на демокрацията, Ленин и Сталин също са говорили така, много е тънка границата да претендираш, че укрепваш демокрацията и да ги използваш, за да крепиш друг тип власт, незадължително демократична. Организира се общ фронт срещу премиера от тези, които не са на власт“, обясни доцентът.

Източник: Novini.bg