Натопиха чистачката, че е виновна за бягството от затвора

Двамата опасни престъпници, които избягаха от софийския затвор направиха МВР и затворите за смях на гаргите.

Вместо да търсят пробойните, позволили на пандизчиите да духнат като на филм, институциите започнаха да си прехвърлят вината кой прав и кой крив.

Ясно е, че всички шефове сега са се насрали от страх, че топлите местенца може да им изстинат заради някакви си нагли кримки. Може и да са прави, особено като се има предвид, че в такива моменти умишлено се търси изкупителна жертва за пред хората. Проблемите обаче се замитат и най-много след три дни всичко ще си тръгне по старому. Наясно сме, че с подобни тежки инциденти се налива вода единствено в мелницата на политиците-да се подърлят малко в парламента и толкоз. А вероятността да се стигне до оставки на служители, да се търси отговорност и да се променят правила клони към нула.

Добре познатият в обществото като шофьор на подземния бос Мето Илиенски-Младен Маринов, се изтъпани сутринта по медиите, опитвайки се хладнокръвно да ни хвърли на джанката: „За сигурността в затворите отговаря служба, подчинена в министерството на правосъдието. До този момент нямаме информация в МВР да е сигнализирано за такъв случай”. Час по-късно дори собственият му шеф Валентин Радев го опроверга, признавайки , че преди година в МВР е постъпила информация за Владимир Пелов и готвеното бягство. „Но за жалост се случи така”, възкликна безпомощно вътрешният министър. Напоследък Младен Маринов ни научи да бъдем много бдителни и да не приемаме думите му за чиста монета. Спомняте си, че при ареста на групата на Зратомир Иванов-Баретата за отвличането на Адриан, Маринов съобщи, че няма такова нещо. Медиите, които го цитираха на сляпо, бяха принудини да се самоопровергаят след няколко часа, като излязат със заглавия: „Пълен обрат”.

Плахият опит на главния секретар на МВР да хвърли горещия картоф за бягството на пандизчиите в двора на правосъдното министерство показва, че той не се чувства по мъжки уверен. Когато, обаче за това използваш неистини, показва, че си изпаднал в паника, защото събитията са ти се изплъзнали. Младен Маринов би трябвало отлично да знае, че за всичко случващо се зад стените на затвора голяма отговорност има и МВР. В Главна дирекция „Национална полиция” има спецзвено „Оперативно обследване на местата за лишаване от свобода”. Там се събират данни за опасните затворници, за техните намерения, за контактите им. Търсят се данни и за надзирателите, които им помагат, като ги снабдяват с телефони, наркотици и т. н. С една дума-знае се всичко. Вижда се обаче колко ефективно са действали ченгегтата при подобни сигнали като този с Пелов.

Данни за подкупни служители във варненския затвор през 2013 година са станали повод да започне оперативно дело. Имало е информация, че куп надзиратели са ходили на почивка на разноски на членове на бандата „Килърите”. Срещу това им е бил осирен комфорт в ареста. Събраните доказателства били предадени на специализираната прокуратура. Оттам обаче отказали да се занивамат с това дело. Нито една институция не си мръдна пръста да провери как лидерът на „Килърите” Петър Стоянов –Сумиста е излизал от затвора над 30 пъти, за да ходи уж на зъболекар. В същото време няма нито един медицински документ, който да доказва, че действително е посещавал стоматолог.

От миналата година в МВР постъпват куп сигнали, че част от „Килърите” говтят бягство, а други нови убийства. Ако случайно решите да попитате какво се прави по тях, от полицията ще ви залеят с шаблони от рода на „Работи се активно”, „Събира се информация”, „Действаме денонощно”. Няма да липсват и оправдания от рода на: „Прокурорите ни пречат”, „Трудно пробиваме при съдиите за СРС-та”, „Минаваме през иглени уши, за да пробием в затвора”. Не е тайна, че зад пандизите ври и кипи от престъпления. Казват, че там само подводница нямало, но не защото не може да се внесе, а защото няма море, в което да се използва. На фона на това едва ли ще се сетите и за един прегрешил и осъден надзирател. Трябва да проверите в интернет, за да сте сигурни сто на сто, че няма такъв. Какво по-ярко доказателсдтво от това, че институциите ни са прогнили и не стават за нищо.

В България е правило „Баба Гинка чистачката” да е за всичко виновна. Затова няма да е чудно, ако онази жена с парцала, дето е подгонила двамата пандизчии, го отнесе.

Невена Миткова, Фрог нюз