Херо Мустафа: 6 януари е мрачен ден за САЩ. Посегателството над Капитолия е криминален акт

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа написа силни думи във фейсбук по повод събитията в Капитолия преди два дни.

Тя благодари на страната ни за подкрепата.

„Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирният преход във властта, посредством честни избори, е в сърцето на тази демокрация. Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати“, пише Мустафа.

„Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашия демократичен процес. Това беше погрешно и не показва това, което сме. Присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия“, заявява дипломатът.

„Свободата на словото и правото на сдружение са изключително важни и ние продължаваме да подкрепяме мирните протести като ключов принцип на демократично изразяване. За щастие посегателството над нашия храм на демокрацията – сградата на Капитолия в САЩ – беше предотвратено и тези, които участваха в този криминален акт, ще бъдат преследвани от закона“, добавя тя.

Тя посочва, че американските законодатели са се върнали веднага на работа и потвърдиха резултатите от демократичните ни избори.

„Президентът Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент Байдън. Демокрацията надделя“.

„Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство. Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация. Тези от нас, които вярват в демокрацията – в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават“, завършва позицията на Херо Мустафа.

По-рано България осъди случилото се, пише „Медиа Пул“.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев каза, че „насилието никога не е решение, а общественият ред трябва да бъде възстановен, за да има мирен преход на властта“.