Хора като Станишев и Гергов трябваше директно да бъдат изхвърлени от БСП

МРЪСНАТА ЦЕНА НА ПАРТИЙНАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Хората обичат победителите. Факт. Включително партиите, които се държат като победители.

Още когато Станишев оспори лидерството на Нинова и се намърда въпреки здравият разум в партийната листа, предчувствах какво ще се случи. Без съмнение, БСП остана най-демократичната партия в България, в която единствено е възможно да оспорваш решенията на лидера и да го бламираш. Но това си има много висока цена.

В партиите е като в армията. Трябва безспорен, несъмнен авторитет. Включително със забрана да не се подчиняваш на заповедите на командира си. Защото, когато тръгваш на бой, не ти трябва армия, в която всеки иска да е командир и оспорва авторитета на офицерите и прави каквото си поиска.

В момента БСП продължава да се самоубива политически. С всички изказвания на социалисти по медиите, които като скарани съпрузи си развяват мръсното бельо пред хората. Единственият резултат е не възхищение от демокрацията в партията, а пълно падане на авторитета на цялата организация и забавление за нейна сметка.

За да си победител, трябва да си безспорен авторитет. Хората тръгват след победителите – които се държат като такива. А не след такива, които се раздират от вътрешни проблеми и оспорване на лидерството. Имам много приятели от БСП, които ще се обидят вероятно от публикацията ми. Но аз казвам истината такава, каквато я виждам отстрани, като човек, който не е обвързан с БСП, а е обикновен избирател. Хората искат да знаят, че има кой да ги води – човек с авторитет, който е без съмнение. И който може да взема трудните решения, без излишно суетене.

Нинова си позволи излишна нерешителност и недалновидност. Хора като Станишев и Гергов трябваше директно да бъдат изхвърлени от БСП. Защото те са чумата, с която хората свързват социалистите. И винаги съм казвала, че БСП с Гергов и Станишев никога няма да получи доверието на хората. Защото народът помни. С тях трябва да се постъпи решително и безкомпромисно.

Вероятно е трудно. Със сигурност сътресенията в БСП тепърва започват.

Но един съвет – решавайте проблемите на партията зад затворени врати и при пълна забрана за медийни коментари от социалистите. Защото няма по-бърз начин една партия да олекне и загуби авторитет от това да си развява вътрешните проблеми пред медиите, докато хората очакваха от тях спасение и надежда.

Това е мръсната цена на вътрешната демокрация. Демокрацията е хубаво нещо само в гражданското общество и то дотам, докъдето е полезна за хората. Защото наред с правото на интелигентните и моралните да оспорват решения и да предлагат промени, винаги се намират десет дебила без морал и принципи, които да вредят.

Карайте се, бийте си, но, моля ви, не го правете публично. Не ни занимавайте с несходството в характерите си. Справете се със себе си и излезте единни и силни! Защото България има нужда от силна и адекватна левица!

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук