Хвалят Бай Бойко от Банкя, че се превърнал в един от лидерите в Европа

„Безусловно постиженията на премиера в международен план са неоспорими и той се превърна в един от лидерите в Европа”.

Това обяви пред Канал 3 кметът на Варна Иван Портних, който бе и сред организаторите на срещата между лидерите на Европейския съюз и турския президент Реджеп Ердоган.

„Варна е специален град. Ние сме Морската столица на България, но и източната врата на ЕС. За избора на Варна трябва да благодарим на премиера, че оцени организационните ни умения. Това бе поредна такава среща – тук гостува и президента Макрон. Така че Варна за пореден път влезе в световния новинарски обмен”, коментира градоначалникът.

Относно позицията на България в усложнената международната обстановка – както отношенията между ЕС и Турция, така и разривът между Великобритания и Русия, той коментира: „Мисля, че наистина в тоази сложна обстановка е необходима балансирана позиция. Срещата във Варна също бе следствие от тази сложна обстановка. И в крайна сметка смятам, че правителството реагира по правилния начин и отстоява националния интерес. Така или иначе Варна е и ключов център в този черноморски регион, в който е и Русия и считам, че позицията да се търси диалог е правилна. Защото всичко друго пречи на развитието, като например икономическото развитие”, допълни Портних, като уточни, че Варна се радва на устойчив ръст на туристи, включително и на такива от Русия, които се очаква да се увеличат и през този летен сезон.

Той обяви, че се очаква във Варна да бъдат инвестирани над 350 милиона в най-различни проекти. „Развитието на инфраструктурата в последните две години е изключително мащабно и това е видимо. През тази година имаме осигурено финансиране за проекти за над 350 милиона лева. Сред тях е обновяването на Аспаруховия мост, който ще облекчи трафика в града. Ще осигурим и обходен маршрут към курортите. Започнали сме обновяване и на трите основни булеварда в Аспарухово. Целта ни е тези ремонти, които сме започнали, да ги приключим още преди края на активния летен сезон. За есента имаме и други проекти, така че до края на годината ни очаква изключително сериозна работа.

Инвестициите обаче не са само в направление инфраструктура, а и образование и спорт”, допълни Иван Портних, като не пропусна да каже, че в града ще бъде изградена първата от 30 години библиотека в страната, която ще е новата емблема на Варна.

Източник: Епицентър.бг