Хвалят Борисов, че България била пример в Европа с високотехнологичното си производство

Ще поставя въпроса за мигрантската тежест, която понася Йордания, на предстоящия тази седмица Съвет в Брюксел, длъжни сме да помогнем в тази изключителна тежест на Йордания.

Става дума за 20 000 -30 000 мигранти, ето защо сме длъжни да помогнем.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща на четири очи с йорданския си колега Омар Раззаз.

Борисов и Раззаз обсъдиха икономическото и културно сътрудничество между двете страни.

Бих добавил и сътрудничество в сферата на образованието, интеграцията, високите технологии и археологията, добави българският министър-председател.

Премиерът Борисов заяви още, че страната ни се е справила изключително добре с председателствата на Съвета на Европа и форматът „16 плюс 1“.

Предлагаме домакинство и на процеса „Акаба“ в София, добави Борисов.

Йордания е една от държавите, който водят балансирана външна политика и неслучайно нашите министерства имат еднакви позиции по всички важни въпроси, каза още Борисов.

Пред колегата си Раззаз поех ангажимента да намерим начин да стимулираме българските фирми като основни доставчици на суровини за региона на Йордания, каза премиерът и добави, че очаква

Омар Раззаз и крал Абдула Втори скоро да посетят България в рамките на двустранна среща, съчетана с междуправителствени заседания.

“На срещата с крал Абдула II ще разговаряме и за сигурността, киберсигурността и борбата с тероризма”, добави Борисов.

Премиерът на Йордания Омар Раззаз приветства българската делегация и в частност премиера Бойко Борисов с думите: „Приветстваме ви и нашето приятелство, на чиято базаа е постигнем много!“

Раззаз заяви, че е необходимо двете страни да се насочат към решаване на непосредствени задачи, които ще се отразят пряко на отношенията между България и Йордания.

България се ползва с висок автортет в Европа. Важно е да продължим да работим за координиране на нашите действия в сферата на външната политика, регионалните конфликти на първо място – палестинският проблем, заяви Раззаз и добави: България представлява пример в рамките на Европа от гледна точка на високотехнологичното си производство, селско стопанство. Нашата цел е по-вискока свързаност между България и Йордания в икономическо отношение.

Източник: Епицентър.БГ