И Бойко Борисов на разпит за ваксините на Москов!

Премиерът Бойко Борисов ще бъде извикан на разпит в Следствието във връзка със скандалните ваксини, за които е обвинен Петър Москов, научи БЛИЦ.

Новината ни бе потвърдена от източници от високо ниво в държавното управление.

Припомняме, че само преди два дни Москов бе извикан да дава показания в сградата на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура. След два часа престой при магистратите той бе привлечен към наказателна отговорност по две обвинения.

Неговият заместник Адам Персенски също стана обвиняем.

На Петър Москов бе предявено обвинение за това, че на 9 юли 2015 г., като министър на здравеопазването в съучастие с Адам Персенски „с цел да набави облага за Министерство на здравеопазването на Република Турция – да получат чрез дарение 5 000 000 дози ваксина срещу туберколоза БЦЖ, с които да бъде обезпечен имунизационният календар на Република Турция, нарушил и не изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за здравето, в Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина и в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, от което са настъпили значителни имуществени и неимуществени вредни последици за Министерство на здравеопазването, като случаят е особено тежък – престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 НК“, съобщи прокуратурата.

Обвиненията по тази линия са две – за дарението на 5 млн. БЦЖ ваксини от България към Турция и за приемането на дарение от 100 хил. 5-валентни ваксини „Пентаксим“ от Турция за България. И двете решения са подписани от Министерския съвет, затова следствието ще разпита всички министри в рамките на утрешния ден, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. По думите й бартерът е с цел облага, от която има имуществена вреда за Министерството на здравеопазването и също неимуществена – оронване на престижа на ведомството.