Игор Гиркин: Следващата война на Русия ще е с Казахстан

В Казахстан трябва да сложим правителство, което да е напълно лоялно към Русия.

Това заяви бившият силов министър на т.нар. Донецка народна република и осъден за тероризъм Игор Гиркин (Стрелков) в ефира на руско пропагандистко телевизионно предаване.

По думите на Гиркин, ако Русия спечели войната в Украйна, следващата ѝ цел трябва да бъде да нападне Казахстан, предаде Actualno.com.

„Предстои много сериозна борба за Казахстан, независимо от това как ще завърши тази война в Украйна. Руската федерация трябва да победи в тази война, защото ако ние не победим, то Руската федерация изобщо няма да се съхрани, ние няма да имаме абсолютно нищо. А след това ни предстои сражение за Казахстан. Без да постигнем установяването в Казахстан на правителство, напълно лоялно към Русия, рискуваме да получим още един фронт. Дори още по време на тази война, дори в близко бъдеще“, каза Гиркин, като отрязъкът от видеото е публикуван в канала „Сеятель ветра“ в Telegram.

Всъщност Гиркин далеч не е първият, който говори за нападение над Казахстан. Още в края на 2022 г. в пропагандисткото предаване на главния рупор на Кремъл Владимир Соловьов по „Россия 1“ бе изказана тезата, че след Украйна следващият проблем за Русия ще бъде Казахстан.

„Там също могат да започнат „нацистки процеси“, както в Украйна. Там също живеят много руснаци и границата ни е най-дългата, и ядреното гориво за целия ни „Росатом“ идва също оттам“, каза тогава в ефира на предаването един от гостите на Соловьов.

Източник: Факти