Икономист: Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници

Ако създадем електронно правителство и пто този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000.

А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителствата ще ги освободи?

Това коментира икономистът елек в ефира на 7/8 тв в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно правителство не се създава у нас.

Тук не е въпросът за техническото изпълнение на електронното правителство. Тук говорим за един чисто политически и административен въпрос, който има абсолятно нежелание да бъде решен, посочи той.

За да се преборим с това нещо, трябва постоянно да настояваме управляващите не да залагат увеличаване на разходите за администрация, а за намаляване на тези разходи, коментира Василев.

Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета – като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс, посочи той.

Източник: Petel.bg