Икономист интелиджънс: Има голяма вероятност за продължителни протести в България срещу масово ширещата се корупция

Стойте далеч от сектора с обществените поръчки в България, ще има разследвания, съветват от „Икономист“

Има голяма вероятност България да навлезе в ситуация на продължителни протести срещу масово ширещата се корупцията и институциите.

Прекалено бавното ваксиниране вещае поредна вълна на коронавируса през есента със значителни икономически щети, ограничено потребление и нови ограничения, спъващи работата на бизнеса. Трети за годината парламентарни избори ще забавят взимането на решения в управлението, но България не може да си позволи повече да бави внасянето на възстановителния план в Брюксел, ако иска да получи тази година поне някакви средства от предвидените над 12 млрд. лв безвъзмездна помощ от специалните антикризисни фондове на ЕС.

Това са част от предупрежденията на „Икономист интелиджънс юнит“ от тази седмица към предприемачите за политико-икономическата ситуация в България, предаде Дневник. Анализаторското звено на компанията, издаваща известното сп. „Икономист“, директно сравнява ситуацията с тази, довела до продължителни протести с десетки хиляди участници в Румъния в периода 2017-2019 г. и Словакия през 2018 г. след убийството на разследващия журналиста Ян Куцяк.

„Макар през последните 2 години да има напредък със стандартите на ЕС за борба с корупцията, страната остава общо взето на същото ниво по възприятие на корупцията, на което беше през 2013 г.“, се казва в доклада.

Авторите допълват, че служебното правителство ще продължи проверките на работата на предшественика си и това би могло да намали риска от масови протести. Но веднага след това се допълва: „Такива протести вероятно ще бъдат предизвикани от разследване за корупция дейността на високопоставени членове на правителството или от голям скандал, свързан с известни национални фигури.“

EIU съветва бизнеса да е готов подобни разследвания и реформи да се отразят на структурите за управление, както и да насочат вниманието на властта към това какви ги върши частният сектор. Затова следете политическите събития, оглеждайте се за скандали, способни да предизвикат масови протести и избягвайте спорни сектори като обществените поръчки, защото това може да ви превърне в мишена на протестите, казват още на предприемачите.

От „Икономист интелиджънс юнит“ съветват бизнеса да работи за подобряване на институционалната среда като не подминава, а говори за корупцията на ниско ниво и за неефективната правораздавателна рамка.

Има умерена вероятност силният общественият натиск над правителството да разчисти корупцията да тласне властите към кампания на активност с претърсване на офиси на фирми, започване на съдебни процедури срещу заподозрени компании и довеждане на собствениците им да големи разходи за защита, както и тежки щети за репутацията им. Съветът е бизнесмените да следят бизнес практиките си, за да не допускат корупция, както и да разследват докрай служители, включили се в корупция. За всеки случай стойте по-далеч от сектора на обществените поръчки допълват от EIU.

Източник: Petel.bg