Илияна Йотова: България няма как да признае македонския език!

От гледна точка на учените няма как България да признае македонския език, това е смешно.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Брюксел 1“ по телевизия „Bulgaria on Air“ във връзка с отношенията между България и Македония.

„Не може да се пренебрегват научни стойности и лингвистични анализи. Казвам го от гледна точка на учените, а не от гледна точка на политиците“, подчерта тя.

Според нея там отношенията трябва да са в посока на това какво е бъдещето на Западните Балкани, ще бъдем ли център в Европа, ще имат ли лоби Западните Балкани в общоевропейските отношения.

„Това е разговорът, нека другото да го оставим на учените“, каза още вицепрезидентът.

По думите ѝ, ако говорим на ниво държавни отношения, посещението на македонския премиер Зоран Заев и очакваното подписване на договор за добросъседство е една много сериозна крачка напред. „Това е буквално отпушване на тези отношения.

Знаете, че в Македония се посягаше на български паметници. Всичко това е било поставено нееднократно и в Европейския парламент. За българска дейност през годините хората са били хвърляни в затворите. Всичко това е част от една тежест, която стои във въздуха между двете държави.

С изразената воля и желание на 2 август да бъде подписан Договор за добросъседство – нещо, което се чакаше много години, за да има правната основа за добрите отношения между двете страни, струва ми се, че наистина ще потръгнат и занапред“, посочи тя. По думите ѝ Македония е заявила твърдото си желание да бъде част от системата на НАТО, да бъде член на ЕС.

„Според мен това правителство определено има воля в тази посока. Притеснявам се и за позицията на Гърция по отношение на името как ще бъде разрешен този въпрос. Процесът няма да бъде в никакъв случай кратък. Всяка държава има своите национални позиции“, коментира вицепрезидентът.

Източник: Епицентър.бг