Има опасна тенденция в мажоритарния тандем Борисов – Слави Трифонов

„Има опасна тенденция в мажоритарния тандем Борисов – Слави Трифонов. Гледането на мажоританите избори като на панацея също е опасно. Това дори не може да се случи технически“. Това заяви в предаването „12+3“ по БНР политологът д-р Калоян Методиев.

„Страната за една нощ се озова в нова ситуация. Много политически субекти се оказаха неориентирани. Трябва да се ориентират. Беше като залягане след бомба“, смята политологът.

„Промяната минава през период на разместване на пластовете. Това се очакваше да се случи. Трябваше да изживеем този период. Вярно е, че властта се търкаля по земята и винаги има желаещи да вземат, но това става чрез цивилизиован вот, който трябва да бъде даден от гражданите“, подчерта Методиев.

„Не е вярно, че кабинетът е щял да падне. Борисов разчете ясно сигнала на избирателите, че ако продължава да управлява, партията му ще понесе големи щети“, коментира политологът.

„В състояние на политическа криза сме. Точно тези субекти да правят промяна не е логично, подчерта Методиев. Референдумът е точно срещу тях, а те се опитват да яхнат тази вълна. Идеята е нещата да стават с гласуване, не с панаири. Тласкат ни към хаос, не виждам зрялост в политическия елит. Това е голямото ми притеснение“, сподели д-р Методиев.

„Политическият елит трябва да е наясно, че не може да продължава така. Избирателите искат промяна, но тя трябва да стане обмислено, рационално, аргументирано, експертно. Правенето на инат също е голяма глупост“, каза още Методиев.

„Според него Борисов трябва да престане да слуша досегашните си съветници, защото катастрофира. Каракачанов също е достатъчно опитен, за да знае че държавата не трябва да се клати. Останалите политически сили също трябва да вземат курс към успокояване на ситуацията“, убеден е д-р Калоян Методиев./Епицентър.бг