Има всички признаци за автокрация на Борисов, категоричен е Иво Христов

Иво Христов обяви, че има всякакви признаци за автокрация на премиера Бойко Борисов.

Той даде коментара си в сутрешния блок на bTV.

„По повод за твърдението на Борисов, че сме се споглеждали с Корнелия Нинова – смешно е, тъй като това е вторият епизод от изказване на Бойко Борисов, който коментираме от началото на предаването. Българската политическа действителност се превърща в един фейлетон, в който Бойко Борисов казва нещо, а ние го коментираме“, каза Христов.

„Не виждам на кое съответствам в думите на Борисов, че в евролистата на БСП са подредени „шпионин – държавна сигурност“. Борисов твърди, че едва ли не няма хора, които разбират от Европа. Според схващането на Борисов, от Европа разбира онзи, който се прегръща с Юнкер, този, който говори съответния евро жаргон и който е достатъчно дистанциран от хората, за да е неразбираем за тях. Това е европееца според борисовата представа. Дори последният български старец в някое забравено село в Балкана е също толкова европеец по документи, произход и култура, колкото цялата брюкселска администрация“, категоричен бе журналистът.

Според него има всякакви признаци за автокрация на Борисов. „По принцип автокрацията никога не е завършен процес, освен когато историците говорят за конкретен период. Но налице ли са признаците? Аз твърдя, че са налице. Чух Борисов да споменава опасност от военен преврат. Аз си спомням как преди месеци той беше привикал целия генерален щаб на откриването на Министерски съвет, за да обяви колко пари дава за армията. И докато министрите си бяха седнали, генералите стояха прави и гледаха благодарно, каквато беше тяхната роля. Този миманс беше свикан заради тази сцена. Същото се разиграва с митрополити от Българската православна църква и рутинно се разиграва с шефове на всякакви спортни федерации. Това автокрация ли е или не? Най-малкото е спектакъл на автокраццията. Когато бюджетът се променя по волята на премиера в нарушение на закона за държавния бъджет, когато строеж се спира по волята на премиера, при положение, че има компетентни органи. Какво е това? Всичко опира до Борисов. И съм убеден, че самият Борисов си дава сметка, че това е една трудно работеща схема, тъй като всеки го търси за всичко. Но това е схема, която той сам построи“, коментира Христов.

Той даде и любопитна оценка на обединеието на ГЕБ с по-малки партии от дястното пространство за предстоящите евроизбори: „Борисов премита хамбара на десницата и сключва коалиция с фантомни партии“.

Източник: Petel.bg