Имам един апратамент в Габрово, много съм мобилен и не съм по недвижимите имоти

„Никога не съм късал връзка с реалността и дано не ми се случи, това е много опасно за политик.

Случва се често на политиците да разсъждават в розово.

Вярно е, че за първи път се сблъсках с викове „оставка“ в лицето, но сам си го причиних. В дебелите книги пише да не ходиш никъде, където ще те освиркат. Аз съм мъжко момче и предпочитам да си контактувам с хората, не страхливо и малодушно да се крия някъде. Не се получи разговор в този момент, но не само с мен, проблемът е комплексен, не може да бъде решен само от една служба, дори претендирам, че няма как да бъде решен от институциите, трябва и общественици.“

Така коментира той поста си във Фейсбук, озаглавен „Оставка“ в предаването „Лице в лице“ по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Чувствителността е много по-висока. Габровци не са расисти, не са и ксеноофоби, пролемът не е в това, че някой е с по-тъмен цвят на кожата. Това е гняв, бунт срещу усещането за по-особени права, които притежава някой, там чувствителността е много по-обострена. Успях да си говоря с някои хора, които казват: „Аз плащам данъци, а някои не плащат“, този гняв е до голяма степен справедлив. Хората искат мерки и по отношение на обществения ред, със злоупотребите със социални плащания, такива мерки вече се вземат. Няма да стане само с една мярка. Това означава по-активни действени органи на МВР, социалните плащания трябва да бъдат обвързани с посещенията на децата в клас. Държавата трябва да си влезе в силата и да събира глоби“, коментира отново ситуацията в Габрово Дончев.

Той заяви, че хората няма как да не са гневни, като посочи, че предложението на кметицата Таня Христова – който не може да си плати глобата, да полага обществено полезен труд, е много добро.

„Оставката не е обект на такъв драматизъм. Не съм се вкопчил в дадена позиция, това е служба свързана с някакъв дълг. Оставката може да изглежда и като бягство от отговорност, имах успешна кариера, не е драма да се върна и да се занимавам с други неща, но съм поел ангажименти и трябва да ги изпълнявам.“, обясни той дали е бил готов наистина да попаде оставка.

„Имам един апратамент в Габрово, много съм мобилен и не съм по недвижимите имоти. Темата с имотите не е само битов сканадал, има по-голям политически магнитут. По отношение на тези хора, които имат иеди и тези, се появи основно съмнение, никой не е в състояние да чуе идеята или тезата, затова мерките, които се взеха са вярната стъпка. Когато връзката на доверието се скъса, няма да се получи нищо“, заяви вицепремиерът по повод „Апартаментгейт“.

Наа въпрос дали има конфликт между него и Цветан Цветанов и дали има борба за лидерство в ГЕРБ, Дончев каза: „При нас вътрешно разделение няма, ясно е кой е лидерът, лидерската темапри нас не стои. Нямам конфликт с Цветанов, ние всички сме различни, което е нормалното и правилното.“

„Държавата трябва да правораздава, без да се стреми да смаже някого. Целта е да се опита да предпази някого от зловредното влияние на друг. Има дефицит по темата справедливост. Когато има такова усещане, че държавата не е способна да я осигури на гражданите си, всичко останало няма смисъл“, категоричен е Дончев.

По нов начин трябва да се уреди въпроса как държавата финансира иновациите, координация няма между министерствата, всеки финансира на парче, обясни част от тезата си за промяна в икономическия ред Томислав Дончев.

„Аз искам да сме по-добри от другите“, каза още той.

Източник: Епицентър.бг