Иран: САЩ са на прага на пълно изгонване от региона

Убитият преди 2 г. ген. Касем Сюлеймани

Обръщайки се на откритото заседание на иранския парламент в неделя, председателят му Мохамад Багер Галибаф говори за ролята на генерал-лейтенант Касем Сюлеймани в региона.

Това предава иранската информационна агенция Mehr, цитирана от „Фокус“.

Говорейки за регионалното влияние на мъченическата смърт на генерал Сюлеймани и други мъченици като Абу Махди ал-Мухандис, Галибаф каза, че Съединените щати са на ръба на пълно изгонване от региона.

Той продължи, като заяви, че „с подкрепата на нациите от региона, ако Бог даде, пълното изтегляне на САЩ ще бъде осъществено скоро.“

Техеран призова ООН да предприеме официални действия срещу Съединените щати заради убийството на генерал Касем Сюлеймани преди две години.

Иран припомни, че Касем Сюлеймани, тогавашният командир на елитните сили „Ал-Кудс” на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), е бил в столицата на Ирак Багдад на дипломатическа мисия, когато конвоят му е бил унищожен от ракети, изстреляни от американски дрон.

В писмо до Общото събрание на ООН, публикувано късно в събота, правният отдел на президентския офис на Иран призова за „всички правни инициативи в неговата власт, включително издаване на резолюция“, осъждаща правителството на САЩ и „да обезкуражи подобни ходове в бъдеще“.

В писмото се казва, че правителствата на САЩ от години са демонстрирали „прекомерна едностранчивост“ в действията си, което им позволило да нарушават международните закони и споразумения.

Посланието идва малко преди втората годишнина от убийството на Солеймани на 3 януари.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който поръча убийството, каза по това време, че Сюлеймани е „най-големият терорист в света“ и „е трябвало да бъде елиминиран отдавна“.

Иракският шиитски командир Абу Махди ал-Мухандис и няколко други също бяха убити при атаката.

Сегашната администрация на САЩ също е „отговорна“ за убийството на генерал Касем Сюлеймани, по повод на втората годишнина от смъртта му.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предизвика „голямо разместване на пластовете в региона“ на 3 януари 2020 г. с целенасоченото убийство на генерал Сюлеймани, който беше командир на силите „Ал-Кудс“, подразделението за чуждестранни операции на елитната Революционна гвардия на Иран. Силите на „Ал-Кудс“ са определени от САЩ като терористична организация.

Сюлеймани беше убит при удар с безпилотен самолет на САЩ в Багдад, поръчан от Тръмп, заедно с неговия иракски съратник Абу Махди ал-Мухандис, което вбеси Иран и неговите съюзници.

„Правителството на САЩ носи категорична международна отговорност за това престъпление“, заяви иранското външно министерство в изявление, публикувано в „Туитър“, отбелязвайки втората годишнина от убийството на Сюлеймани.

„Несъмнено престъпното деяние на Съединените щати при убийството на генерал Сюлеймани е ясна проява на „терористична атака“, организирана и извършена от тогавашното правителство на САЩ, за което сега е отговорен Белият дом“, се казва в него по отношение на администрацията на президента Джо Байдън.

Тогава Тръмп каза, че ударът с дронове е дошъл в отговор на вълна от атаки срещу американските интереси в Ирак, като предупреди, че ще държи Иран отговорен, ако подобни нападения продължат.

Докладчикът на ООН за извънсъдебни убийства през юли 2020 г. заключи в доклад, че убийството на Солеймани е „незаконно“ и „произволно“ и е в нарушение на устава на ООН.

Миналата година Иран поиска от Интерпол издаване на „червени бюлетини“ срещу десетки американски служители, включително Тръмп, за който също имаше заповед за арест, издадена от иракски съд.

Убийството на Сюлеймани доведе Иран и САЩ до ръба на войната.

КСИР изстреля 12 ракети по две американски бази в Ирак в най-голямата атака с балистични ракети срещу американски военни. Тогава не бе съобщено за жертви, но бе заявено, че повече от 100 американски военнослужещи са получули черепно-мозъчни наранявания.

В неделя върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който обеща „сурово отмъщение“ за Сюлеймани, каза в реч, че извършителите на това убийство ще бъдат изпратени на „бунището на историята“, след като „те платят светските си задължения“.

Иранските власти планират множество събития, за да отбележат втората годишнина от убийството на Сюлеймани и изстрелването на ракети срещу американски бази.

В понеделник в столицата Техеран се организира събитие, на което се очаква да присъстват висши държавни и военни представители.

Очаква се президентът Ебрахим Раиси и други висши фигури да се обърнат към присъстващите на мероприятието и по телевизията.

В Ирак хиляди се събраха в неделя, за да отбележат убийството на Сюлеймани.

Източник: Епицентър.бг