Искат имунитета на виден гербер, който е откаднал 4 млн. евро от Белене

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета председателя на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.

Искането се основава на доказателствата, които е събрала Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, престъпление – умишлена безстопанственост. Според разследващите от това е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697,27 евро. Прокуратурата твърди още, че деянието е извършено умишлено, от него са последвали значителни щети, а случаят е особено тежък. Далаверите са станали около проекта за „Белене“, и то след като той е бил официално спрян с решение на МС и на Народното събрание.

Казусът поставя Реформаторския блок в абсолютно абсурдна ситуация. Те крепят правителство, което е крало от „Белене“, а в същото време са първи бойци срещу самата „Белене“. Делян Добрев с позицията си на началник на парламентарната комисия по енергетика е фактически вторият най-важен човек в цялата енергетика в момента, след министъра. На приказки и той е анти-Белене, но очевидно като трябва да се папка, парите не миришат.

Делян Добрев е най-високопоставеният гербер, срещу когото започва разследване. Той също така е и ниско-поставен масон (чирак) в една от софийските ложи. Твърде вероятно е скоро да се раздели и с двете си позиции./ГН