Историк: С името Северна Македония може да ни поискат цялата Благоевградска област

Името Северна Македония е неприемливо, тъй като дава заявка за териториални претенции към България – това включва цялата Благоевградска област.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ историкът, политолог и председател на АБВ-Младежи София Пламена Заячка по повод страховете от новото име на Македония, пише novini.bg.

Не е редно по такъв казус българското правителството да бяга от темата. Дори и премиерът Бойко Борисов през 2012 година каза, че името Северрна Македния е неприемливо, тъй като могат да поискат Благоевград. Същото каза миналата година и външният министър Екатерина Захариева. Затова не можем да разберем защо сега няма никаква позиция. Ние от АБВ настояваме тези държави, които са част от проблема, да участват във вземането на решението или най-малкото да имат позиция. Македонската страна трябва да вземе предвид нашите аргументи и притеснения и да ги уважи, заяви Заячка.

С отказа от срещата с македонския президент Борисов и правителството изпуснаха шанса ние да бъдем активна страна във вземането на решението. Можехме да бъдем водеща страна в процеса, още повече когато претендираме да бъдем лидер на Западните Балкани, каза още Пламена Заячка.

Източник: Petel.bg