Ивайло Калфин: Държа повече на принципи, отколкото на шефове!

Кандидатът за президент от АБВ Ивайло Калфин отново успя да разсмее публиката с абсурдните си твърдения. Само преди дни отново резвесели обществото, като заяви, че живеел с по-малко от 500 лева месечно.

Ивайло Калфин, който се явява за втори път в състезанието за държавен глава , отново успя да разсмее широката публика със свое изказване. Пред телевизия BIT, човекът, който само в рамките на няколко години успя от безпартиен да мине през БСП, АБВ и да бъде министър от ГЕРБ, заяви в ефир, че държал много повече на приниципите, отколкото на началниците в политиката.

Представяме на вашето внимание някои акценти от последното откровение на Калфин, който само преди дни пък, разсмя публиката с друго свое твърдение. В интервю той заяви, че живеел с по-малко от 500 лева на месец.

Ето и някои от акцентите изразени от Ивайло Калфин пред телевизия BIT:

Да инициира цялостен дебат върху Конституцията, да работи за ограничаване на демографската криза и повишаване на образованието и доходите, да съдейства за връщането на българите зад граница с перспектива в България.

Това са част от ангажиментите, които кандидатът за президент Ивайло Калфин, издигнат от АБВ и подкрепен от коалиция „Калфин-президент“, пое в ефира на Би Ай Ти. Той бе изправен пред въпросите на трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Емилия Милчева, в безпрецедентен за България формат от типа „кросфайър“.

Попитан защо се е отказал от кариерата си в Брюксел, за да се върне към българската политика, Калфин отбеляза, че и в европейската столица е бил представител на националната ни политика. „Брюксел е много по-подреден град, въпреки че е по-опасен от София, институциите работят тежко, но ефективно за разлика от България, но тук се чувствам у дома, ядосвам се на повече неща, но съм си вкъщи“, каза Калфин и допълни, че желанието да промени нещата го е мотивирало да се кандидатира за президент.

Аргументира номинацията си и с неуспешния опит на левицата да излъчи общ кандидат.

На въпрос дали не се превръща в заложник на политическите амбиции на Георги Първанов и изразител на невъзможния негов трети мандат, Калфин отвърна: „Не зная как ще се случи подобно нещо“.

„Това, че сме съмишленици с Георги Първанов, е факт, но то не е било винаги. Освен това досега съм показвал, че съм независим от него.

В политическата си кариера досега съм показал, че държа повече на принципи, отколкото на началници в политиката.

Това направих и 97 г., това направих и когато, за мое съжаление, се раздели левицата след управлението на Орешарски. За мен принципите са по-важни“, подчерта Калфин.

Той допълни, че кандидатурата му за президент през 2011 г. днес му дава самочувствие и полезен опит.

„И на предишните, и на тези избори ми пречи бягството от дебати, защото това е солта на една кампания“, отбеляза Калфин и изтъкна, че вече знае, че личният контакт с избирателите е по-важен от плакатите и билбордовете.

По думите му кандидатът на БСП ген Румен Радев и номинираната от ГЕРБ Цецка Цачева бягат от дебати.

„Ако сложите Цачева и Радев един до друг, ще се объркате кой е левият и кой е десният кандидат“, каза Калфин и допълни, че единственият печеливш от сегашната разпокъсаност на лявото политическо пространство е ГЕРБ.

Калфин бе категоричен, че не очаква подкрепа от ДПС. „Те си имат кандидат и си го подкрепиха много видимо… Няма как да обещавам достъп до властта на ДПС, защото не съм в тази позиция. Не се подценявам, но представете си какво мога да обещая на ДПС. Видях се с г-н Карадайъ в деня, в който ДПС се бе регистрирало за изборите и не бе решило дали ще има кандидат. Тогава обсъждахме изборите“, разказа Калфин.

„За мен е нормално политическите лидери, даже да имат различни мнения, да общуват помежду си. Най-лошото е, когато си забравят телефоните./Nbox.bg