Ивайло Калфин: Над 1 милион българи обмислят вариант за емиграция

Недостигът на квалифицирана работна ръка е един от най-силните ограничители на икономическия ръст в България през последните години.

Това е непрекъснато повтарящ се проблем, поставян от организациите на работодателите, като постепенно той обхваща всички сектори на икономиката и професии.

Тази притеснителна картина беше описана в изследване на фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения.

Изследването показва, че не е затихнало намерението за емиграция от България. Това коментира пред БНТ Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика и настоящ съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси.

Ако има малко над 4 млн. души в България, които са между 18 и 64 г. в трудоспособна възраст, всеки четвърти от тях, което е над 1 млн., обмисля варианти за емиграция. Мотивите основно са свързани със заплатата, но не само. 95% търсят по-добро заплащане, посочи Калфин.

Според него освен работната заплата мотивация за българите да излязат в чужбина са социалната и здравната система, както и намаляване на административните проблеми.
Страната напускат както хора със средно образование, така и много висококвалифицирани лица.

По думите му заплатите в България растат, но не равномерно. За някои растат много бързо, за други са замръзнали. Тази група остава с много ниски доходи от труд и търси да излезе в чужбина. Това ще задълбочи проблема. Нагласите обхващат всички възрастови групи, не са само младите хора.

Той посочи, че всяко трето българско дете се ражда в чужбина. 80% от българите са категорично против да се внасят работници от чужбина.

„Ниско квалифицираният труд и с по-ниски заплати в България не е конкурентен в сравнение с другите европейски страни“, каза Калфин.

Калфин коментира и трудната ситуация, през която минава ЕС. „Самото му съществуване е поставен под въпроса, а България има най-голям интерес ЕС да го има“, подчерта той.

Източник: Епицентър.бг