Иван Бакалов: Поредна демагогия се точи, по борисовски

Секретарката на мутрите Симеон Дянков, както не без основание го нарече Миро Иванов, обяснява, че като финансов министър платил пътни разходи на БНТ на Елена Йончева за командировки в чужбина „останали от правителството на Станишев“.

Бюджетът на БНТ не се управлява от правителството. То само му го определя и се гласува от парламента. БНТ решава как и къде да разпредели за командировки. Защо в случая БНТ решава да остави някакви разходи непокрити от бюджета, и да ги прати на следващото правителство, в Министерство на финансите, може само да се гадае. Може да е и нарочно изигран номер.

Имаше години БНТ си оставяше по 1-1,5 млн. бюджет за филми, които си правеха връзкарите там и примадони като Севда Шишманова. И понякога голяма част от този бюджет оставаше неизразходвана и се връщаше в националния бюджет, а не даваха от него на външни автори (като Йончева).

Поредна демагогия се точи, по борисовски.

Филмите на Йончева са на световно ниво, кореспонденциите й от войни – също. Ако БНТ е поела разходите за някой неин филм, това е едно от малкото неща, за които са похарчили пари смислено. Но аз си спомням, че тя непрекъснато обикаляше да търси спонсори, дори когато снимаше за БНТ.

(Виж, ако Борисов говори за някой милион откуп, когато я бяха отвлекли в Сомалия, тя вече не беше приятелка на премиера Станишев. И е сладък хубав предизборен сюжет за Борисов, да го развее – че бивш премиер от БСП платил откуп за бившата си приятелка. Недопустимо, нали? За медицински сестри може, ама за репортерки – не. Защото имала нещо общо с политик от БСП.)

Иван Бакалов, Фейсбук