Иван Гешев не вижда причина за проверка на Владислав Горанов

„Не аз, а българското общество трябва на първо място да благодари на българските лекари.

Те изложиха живота си на опасност и за съжаление някои починаха.

Трябва да благодарим на българските полицаи, голяма част от които през тези месеци не се прибираха по домовете си, докато гражданите бяха вкъщи и спазвахме мерките.

Трябва да благодарим на служителите на РЗИ, на държавните служители, които също бяха на първа линия.

Благодарности заслужава щаба, тъй като за България е щастие, че в него има адекватни хора. Благодарение на тях се намираме в една добра позиция на база на цяла Европа.

Политиците се държаха така, както се държат след Освобождението, по идентичен начин. Но не искам да ги коментирам. Държавата е създадена, за да налага правилата по отношение на гражданите, които не спазват правилата в интерес на другите над 90% от хората, които спазват правилата. Само в България видях държавата да се моли от сутрин до вечер на гражданите да спазват правилата“, отчете Гешев.

„Споделям становището на г-жа Кьовеши, което прочетох, и доста преди нея – около 10 дни, Върховната административна прокуратура разпореди проверка по реда на надзора за законност за израходването на евросредства и пренасочването им в сектори с борба с пандемията. Ние работим и взимаме мерки“, каза Гешев.

На въпрос дали ще проверява Горанов след есемесите с него, които публикува Васил Божков , главният прокурор отговори:

„Не съм чел СМС-те, но колеги, които са ги чели казаха, че не се налага наказателно-правна реакция по този случай .

Впечатлението ми е, че това е поредната серия от един несвършващ сериал, който започна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на този криминален преход се чувстваха недосегаеми, нямаше проблем да източват милиони и милиарди, заради което българските граждани да живеят бедно и с ниски пенсии. Те го правеха и никой не ги закачаше. Тогава тези лица живееха в правова държава, а когато прокуратурата работи изведнъж се оказва, че не в ЕС за тях са правовите държави, а например Сърбия и някои държави от Близкия Изток, например.

Така, че аз виждам повторение на неща, които са се случвали. Матрицата е една и съща – върнете се например на случая с Цветан Василев. Почва се с едни еписоларни писма, писания във фейсбук, едно и също.

После вървим към това, че поредният случай се използва от интересите на политиците. Наричам това анархо-либерални кръгове, те се сдружават по интереси.

А за съдбата на „Левски“ заяви: „Използването на журналист за пощенски гълъб е иновативно. За мен това е подигравка с „Левски“, с привържениците му. Ясно е, че не става въпрос за нищо друга, а за поредна стъпка в определена защитна стратегия“, коментира Гешев.

За личностите в Експертния съвет, Гешев подчерта:

„Не бих се концентрирал персонално върху който и да било от членовете на Експертния съвет, те всички са с безспорни качества и авторитет в областта на правоприлагането“.

Източник: Епицентър.БГ